09 Юли 2020, 05:34 Днес (0) | Вчера (9)

Германските банки дебатират за "такса съхранение" върху депозитите

19 Август 2016 12:06 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 август 2016, 11:09

Банкери се въздържат да налагат отрицателни лихви върху депозитите на дребните си клиенти

В края на 2014 г. Skatbank, малка кооперативна банка в провинция Тюрингия, шокира германските финанси, обявявайки, че ще начислява, вместо да дава лихви върху големите депозити, поверени й от частни клиенти, пише "Файненшъл таймс", цитиран от БГНЕС. Никой не последва този пример. От септември обаче Skatbank ще си има компания в това отношение. Миналата седмица Raiffeisen bank в Гмунд ам Тегернзее – малка, но богата община, на 50км южно от Мюнхен, обяви, че от следващия месец ще таксува клиентите си с "такса съхранение" от 0.4 на сто за депозити над 100 000 евро. Подобно на Скатбанк, кооперативната банка в Гмунд ам Тегернзее е малка. Но нейният ход разпали дебати дали германските кредитни институции биха могли да започнат да вършат същото.

В усилието си да стимулира вялата икономика в еврозоната ЕЦБ оряза лихвените проценти до рекордно ниски нива, а от март насам начислява и 0,4 на сто такса върху излишъка от парични средства, държани при нея от банките на еврозоната. Политиката на ЕЦБ е приложима за банките в цялата еврозона. Но германските банки са засегнати по-силно, отколкото другите, тъй като много от тях не са в състояние да превърнат натрупаните депозити в заеми.

Анализатори от Deutsche Bank изчисляват, че тази политика ще струва на германската банкова система 787 млн. евро тази година, повече отколкото при всяка друга страна от еврозоната. В отговор на този натиск много германски банки започнаха да начисляват отрицателни лихви по депозитите на корпоративни и институционални клиенти. Някои от тях, като Commerzbank, са обмислили дори по-радикални алтернативи, като презапасяване с пари в брой, вместо предоставяне на излишните депозити в централната банка.

Но банкери казват, че се въздържат да налагат отрицателни лихви върху депозитите на дребните си клиенти по две причини: те се боят да бъдат едни от първите банки, които "наказват" вложителите в страната, в която спестовността се поощрява; второ - опасяват се, че това може да накара клиентите масово да изтеглят парите си.

Мартин Хелмих, професор във Франкфуртската школа по финанси и мениджмънт не очаква да бъдат засегнати всички клиенти. Той очаква банките да се фокусират първоначално върху клиенти с големи баланси, както Skatbank и Raiffeisenbank в Гмунд ам Тегернзее са направили. "В бъдеще мисля, че ще имаме депозити над и под 100 хиляди евро, към които подходът ще е различен", казва той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив