10 Април 2021, 22:19 Днес (0) | Вчера (15)

Глобалното затопляне щяло да покрие Земята с одеяло от смог

10 Ноември 2015 12:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 ноември 2015, 11:09
Под лиценза на creativecommons

Бъдещият ръст на глобалните температури рязко ще повиши броя на мъглите, смога и други неприятни явления в атмосферата, свързани с аерозоли и микрокапки във въздуха

"Нашите модели показват, че концентрацията и разпространението на почти всички типове аерозоли значително ще нараснат с ръста на глобалните температури. Това включва както естествени аерозоли на основата на частички прах и морска сол, така и антропогенни аерозоли, растящи благодарение на сярната киселина, пепел и органични частици. Резките ограничения на техните емисии ще бъдат необходими, за да се поддържа въздухът в приемливо състояние", казва Робърт Алън (Robert Allen) от Калифорнийския университет в Ривърсайд (САЩ).

Според Алън и колегите му ръстът в концентрацията на аерозоли не само ще доведе до поява на фактически глобално "одеяло" от смогове и мъгли, но и ще предизвика масови преустройства в работата на океанските течения, движението на ветровете и други важни климатични процеси. Последствията от тези изменения, по думите на учените, ще бъдат почти невъзможни за предсказване.

Авторите на изследването са стигнали до този извод, използвайки два различни климатични модела – ACCMIP и CMIP5, с чиято помощ се опитали да оценят как ще се измени концентрацията на антропогенни и природни аерозоли в атмосферата с ръста на температурите и как ще влияят на времето и изменението на климата.

Както показали тези изчисления, делът на аерозолите в атмосферата, особено в средните ширини на Земята, рязко ще се увеличава с бъдещото изменение на климата, което ще бъде свързано с това, че ръстът на средногодишните температури ще доведе до намаляване на нивото на валежи и честотата на дъждовете, които се явяват главни "чистачи" на атмосферата на Земята.

От друга страна, това ще има един положителен ефект – ръстът на аерозолите в горните слоеве на атмосферата ще забави глобалното затопляне, тъй като частиците сажди и капките течност разсейват и отразяват в Космоса част от слънчевите лъчи.

Това ще се проявява най-много в най-тежките за атмосферата месеци на годината – юни, юли и август, когато нивото на валежите над сушата временно спадат с 40% В резултат всяко лято много региони в умерения климатичен пояс на Земята ще изпитват серия смогове, мъгли и други атмосферни явления.

Засега учените не знаят с какво е свързан този летен пик в ръста на концентрацията на аерозоли в нивото на валежите. Алън и колегите му планират да разкрият причините на този феномен, като изучат образците аерозоли, събрани в полеви условия, и използват нови климатични модели, допълва РИА Новости.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив