29 Март 2024, 08:22 Днес (0) | Вчера (11)

Глоба и дерегистрация на автомобил без "Гражданска". А ако не караме колата?

15 Юни 2016 09:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 15 юни 2016, 09:37
Getty Images

Разпоредбите не са предвидили наказание, твърдят застрахователни експерти

Моя позната изпрати всичките си роднини в чужбина. Синът й живее в Австралия, дъщерята – в САЩ. Тя единствена остана у нас – да наобикаля имотите и "да си тежи на мястото", както сама казва. Наскоро дъщеря й я дари с внучка и щастливата баба замина при бебето да помага в отглеждането му, а и да сподели на място радостта. Заключи дома, остави колата в гаража и се зарече да не се прибира поне година, ако не и две.

Всеки от нас има подобни примери, а някои може и да са герои в тях.

Да приемем, че двете години са минали като сън и българската баба се е върнала щастливо от Америка. Ясно е – тук я чакат куп неплатени сметки и задължения - данъци, такси, винетка. Сред тях е и подновяването на автомобилната полица "Гражданска отговорност" за колата в гаража. "На света има само две сигурни неща – смъртта и данъците", си припомня бабата и ми звъни да пита как да постъпи – колата й няма застраховка, служебно е отписана, а и не знае има ли глоби за това, че 2 години не е плащала полици.

Законът за движение по пътищата прие от началото на годината, че КАТ прекратява служебно регистрацията на автомобил, за който е получено уведомление от Гаранционния фонд, че няма валидна полица "Гражданска отговорност".

Преди да се пристъпи към дерегистрация, до собственика се пращат две уведомления.

Първо уведомление

Прави го Гаранционният фонд. До 14 дни след датата на уведомлението собственикът на автомобила трябва да представи сключена застраховка. Ако не го направи, Гаранционният фонд предава информацията на Пътна полиция.

Второ уведомление

Прави го регионалната структура на МВР. Аналогично на първото уведомление, и тук собственикът на автомобила е приканен до 14 дни от датата на уведомлението да представи валидна полица.

Ако не го направи, следва автоматична дерегистрация на автомобила или служебното му спиране. Служебно дерегистриране не означава сваляне на регистрационните номера, а само че автомобилът няма право да се движи.

Служебно прекратена регистрация на пътно превозно средство се възстановява също така автоматично, когато Гаранционният фонд прати информация до МВР. Това се случва горе-долу през 3-4 дни. Другият вариант е по свое желание собственикът сам да представи валидна застраховка "Гражданска отговорност" пред КАТ. Застрахователни експерти съветват ако се избере вторият вариант, да се изисква бележка от КАТ, че колата вече не се води дерегистрирана.

Според Кодекса за застраховане за липса на застраховка "Гражданска отговорност" се налага глоба от 250 лв. – за физическо лице, и 2000 лв. – за юридическо лице или едноличен търговец. При повторно нарушение наказанието е съответно 800 лв. и 4000 лв. Лице, което не е собственик и управлява МПС без валидна застраховка, се наказва с глоба от 400 лв. При повторно нарушение наказанието е 800 лв.

Посочените глоби обаче се отнасят само до случаите, когато автомобил без застраховка е установен да се движи по пътищата у нас. Тоест, ако собственик на возило не е имал застраховка, но и не е карал колата си, не дължи никаква глоба, тълкуват застрахователните експерти. Както в случая на моята позната баба, пристигнала от Америка. "Е, поне веднъж да имам късмет", усмихва се доволно тя. Само че за дерегистриран автомобил продължава да се дължи годишен данък. "Ех, няма пълно щастие", въздъхва героинята на нашия материал и отива да изпълни дълга си на данъкоплатец.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив