26 Май 2020, 06:56 Днес (0) | Вчера (1)

Горанов: Финансовите инструменти не създават тази лоша зависимост като грантовете

16 Януари 2017 13:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 януари 2017, 12:27

България е в челните редици по подадени проекти за участие и брой заявки за консултационна помощ

Финансовите инструменти са като меката дрога и не създават тази лоша зависимост, която грантовете създават за бизнеса.  Така финансовият министър в оставка Владислав Горанов шеговито описа значението, което ще имат финансовите инструменти в бъдеще за ЕС и конкретно за България днес по време на конференцията "Планът "Юнкер" - възможности и резултати", организирана от КРИБ, предаде БТА.
     По думите  на Горанов все повече ще се говори за финансови инструменти и все по-малко - за грантове, особено когато става въпрос за частния бизнес.
    Той допълни, че финансовите инструменти все още са някакъв елемент на абстракция за бизнеса, особено в частта за Фонда на фондовете. Трябва да го изпъкнем от абстракцията, защото в него има над един милиард български лева, които трябва да се завъртят под различни инструменти, за да достигнат до бизнеса, каза  Горанов.
    Той информира за различните стълбове на инвестиционния план за Европа. В първия стълб към момента четири са финансовите посредници в България, които имат сключен договор по линия на прозореца на Европейския инвестиционен фонд за финансиране на малки и средни предприятия и дружества със средна пазарна капитализация за кредити към малки и средни предприятия с по-благоприятни условия.
    По отношение на втория стълб на инвестиционния план има засилен интерес на български предприятия към европейския портал за инвестиционни проекти, който стартира официално в средата на миналата година, информира Горанов. Той посочи, че към момента на страницата на портала са качени седем български проекта в областта на енергетиката, транспортната, газовата инфраструктура, туризма и други.
    Според последните статистически данни България е в челните редици по подадени проекти за участие и брой заявки за консултационна помощ.
    Горанов припомни, че през декември е подписан меморандум за разбирателство между България и Европейската инвестиционна банка за създаване на звено за консултация по плана за инвестиции за Европа, което ще осигури по-добър достъп на българските предприятия до услуги за консултация. Звеното ще започне работа в края на март.
    Третият стълб на инвестиционния план е изцяло задача на правителствата на държавите членки, а ние сме от първите, които предприеха самостоятелни действия на национално ниво за премахване на регулаторните пречки пред инвестициите, каза Горанов.
    По отношение на Фонда на фондовете министърът в оставка коментира, че това е едно изключително предизвикателно начинание, което е срещнало доста скептицизъм от страна на ЕК, която се е съмнявала в капацитета на страните да управляват самостоятелно тези финансови инструменти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив