26 Септември 2020, 09:10 Днес (0) | Вчера (9)

Гърция алармира: Зловреден софтуер източва банкови сметки

30 Юни 2014 15:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 юни 2014, 15:40
Под лиценза на creativecommons

Потребителят получава e-mail за трансфер на суми в банковата му сметка, с линк за повече информация. При последване на линка, стартира инсталирането на зловредния софтеур

В свое съобщение гръцката дирекция за борба с електронните престъпления предупреждава гражданите, които извършват своите банкови операции чрез интернет, че нов вирус (Banking Malware) преодолява системите за сигурност и може "да прочете" личните данни не само на самия потребител, но и на всички, които имат контакт с него, съобщи електронното издание GRReporter.

По-конкретно, новият зловреден софтуер е в състояние да се сдобие с всички електронни данни за достъп до електронното банкиране, като потребителско име (username), парола (password), както и да събира данни за мрежовия трафик на потребителя (sniff network traffic), като по този начин се сдобива и с личните данни на останалите потребители, свързани в него.

Въпросният софтуер, наречен EMOTET, се разпространява бързо чрез имейли. На потребителя се изпраща e-mail, за който се предполага, че го осведомява за някакъв трансфер на суми в банковата му сметка, и който съдържа линк за повече информация във връзка с този трансфер. Щом потребителят натисне линка, стартира инсталирането на зловредния софтеур без потребителят да разбере.

Софтеурът е способен да заобиколи дори безопасната връзка HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). Този факт поставя в голяма опасност електронните данни за достъп до електронното банкиране, тъй като потребителите смятат, че извършват безопасно своите online банкови операции.

Гръцката дирекция за борба с електронните престъпления съветва гражданите, които получат на електронната си поща съобщения с подобно съдържание, да не отварят линковете, нито да свалят съдържащите се в имейла файлове.

При всички случаи на потребителите се препоръчва да влязат във връзка и да се консултират със своята банка. По този начин се потвърждава достоверността на електроното съобщение, преди да се премине към следващи действия.

В случай, че потребителят натисне линка в подобен имейл, за който е потвърдено, че е фалшив, препоръчва се преинсталиране на цялата функционална система.

Преди около един месец дирекция за борба с електронните престъпления предупреждаваше за появата на crackers, т.е. трети лица, които влизат в електронната кореспонденция на търговски фирми с цел да разберат какви са техните търговски сделки. След това изпращат имейли на компанията с искане за плащане на дължимото, а накрая сумите постъпват в сметката на хакерите. Специалистите препоръчват непрекъснато следене на финансовите операции, за да могат търговските фирми да могат да защитят електронните си данни и своите сделки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив