06 Юли 2020, 00:11 Днес (0) | Вчера (0)

Гърция затваря поне 4 университета заради кризата

30 Юли 2012 14:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 юли 2012, 14:47

Министърът на образованието Константинос Арванитопулос е избрал името „Атина” за този план като символ на мъдростта и благоразумието

Планът с кодово название «Атина» ще премине като циклон през гръцките университети и технически колежи още от следващата учебна година. Според достоверни източници, ще бъдат закрити най-малко четири провинциални университета и над 150 факултета в различни университети и технически колежи.

 

Това ще стане в рамките на план на образователното министерство в Гърция, приет заради сегашната тежка икономическа ситуация и заради исканията на Тройката международни кредитори за съкращения на разходи в замяна на отпусканите на страната финансови инжекции за излизане от кризата, съобщава в. "Етнос".

Междувременно стана ясно, че "тройката" остава да наблюдава Гърция за неопределено време.Т.нар. тройка международни кредитори - ЕК, ЕЦБ и МВФ, отпусна два спасителни заеми на Гърция на стойност 240 млрд. евро в последните две години.

Министърът на образованието Константинос Арванитопулос е избрал името «Атина» като символ на мъдростта и благоразумието. Очаква се планът «Атина» да доведе до оптимизиране броя на факултетите в страната.

Правителството е решено да промени академичната карта на страната, тъй като това налагат кредиторите и сегашните академични условия в страната и спадналия от няколко години интерес към тези учебни заведения, отбелязва гръцкият вестник.

Сред първите засегнати ще бъдат университетът на Континентална Гърция в Ламия, университетът на Западна Гърция в Агринио, университетите на Македония в Солун и на Западна Македония в Козани, като ще се наложи да бъдат слети факултети в университета в Пелопонес, Егейския университет, Тракийския университет „Демокрит” и университета на Тесалия.

 Като част от плана за реорганизация на висшето образование над 150 факултета със слабо или никакво търсене от страна на кандидат-студентите също ще бъдат закрити. Процесът ще засегне всички висши учебни заведения, както и техническите колежи, към които студентския интерес е отслабнал от години.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив