21 Септември 2020, 02:56 Днес (0) | Вчера (0)

Гърция ускорява приватизацията, иска време за дефицита

05 Юли 2012 12:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 юли 2012, 16:44

Самарас иска Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд да дадат на Гърция повече време за изпълнение на фискалните

Новият гръцки премиер Андонис Самарас днес ще предложи на международните кредитори да бъдат ускорени приватизацията и плановете за свиване на държавния сектор в замяна на по-благоприятни условия по спасителния пакет, съобщиха медии, цитирани от ДПА и БТА.

 

Самарас иска Европейският съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) да дадат на Гърция повече време за изпълнение на фискалните цели. Очаква се финансовият министър Янис Стурнарас да предложи на данъкоплатците да бъде позволено да плащат на вноски, което ще забави данъчни постъпления на стойност 2,5 милиарда евро (3,1 милиарда долара) до идната година.

Трипартийната управляваща коалиция в Гърция, водена от премиера Андонис Самарас, днес започва битка с представители на кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ, като ще се стреми да получи от тях подкрепа за исканото от Атина предоговаряне на условията във връзка с по-нататъшното кредитиране на страната, информират вестниците.

В. "Нафтемборики" коментира, че разговорите с "тройката" ще са изключително трудни, тъй като данните за напредъка на Гърция през последните три месеца свидетелствали за пълно бездействие на страната в почти всички сфери заради продължителния предизборен период, а също и заради регистрираните отклонения в предварителните прогнози за гръцката икономика. Смята се, че рецесията в Гърция е била по-голяма, отколкото първоначално е било заложено.

В. "Та неа" цитира лидера на социалистите Евангелос Венизелос, който ясно дал да се разбере, че на разговорите с "тройката" гръцката страна ще поиска в рамките на договорения втори спасителен пакет от 130 млрд. евро срокът за намаляване на бюджетния дефицит да бъде удължен до 2017 г. Венизелос казал, че удължаването на срока за бюджетна консолидация на Гърция зависи от допълнителното финаннсиране на страната, както и от надеждността на дълга, за който страната е поела ангажимент, че ще възлезе на 120 на сто от БВП през 2020 г.

Преговорите с "тройката" ще са жестоки, пратениците на трите институции събират данни за бюджетното и икономическо състояние на Гърция и ще държат договорените мерки за икономии да бъдат приложени, посочва в. "Имерисия".

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив