14 Април 2021, 05:15 Днес (0) | Вчера (15)

ДКЕВР: Цената на тока може да скочи и с 50 % заради дефицитите в системата

29 Септември 2014 08:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 септември 2014, 08:59
Под лиценза на creativecommons

НЕК не трябва да бъде фалиран, каза Светла Тодорова

Има предпоставки за по-голямо увеличение на цената на тока, но обществото няма да приеме по-висока цена и едва ли някой ще предложи нещо друго. Това заяви в "Тази сутрин” по бТВ  новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова. По думите ѝ 10-те процента са лимитът, с който обществото може да се съгласи.

По думите ѝ увеличението на цената на тока може да достигне и до 50%, ако се приеме, че само с по-скъп ток могат да бъдат запълнени дефицитите в системата. "Ако това увеличение се случи, означава, че държавата е абдикирала”, коментира Тодорова, като подчерта отново, че това може да се случи, само ако всички дефицити, които ще бъдат натрупвани, се покриват само с цената на тока.

Според новия шеф на ДКЕВР всички участници на пазара трябва да се включат с действия, за да не се стига до такъв сценарий. Тя подчерта, че енергетиката винаги се е използвала за политически цели по думите ѝ след изборите управляващите трябва да оставят нещата да бъдат решавани на икономическа основа.

Експертът подчерта, че не е получавала политически обаждания за цената на тока. "Когато трябва да се вдига цената, никой не се обажда от политическите сили, те се обаждат когато трябва да имат някакви политически дивиденти”, подчерта тя.

НЕК не трябва да бъде фалиран, каза Светла Тодорова. "Тази дупка не е копана от вчера и резултатите, които са налице не са се случили от случайни неблагоприятни обстоятелства. Било е налице необективно определяне на цени”, коментира тя.

Във всички случаи става въпрос от комбинация на решения, бездействие и действия, провокирани от парламента, каза още председателят на ДКЕВР.

Тя припомни за приетия от предишния парламент данък от 20% върху приходите на производителите на електроенергия от възобновяемите енергийни източници, който беше отхвърлен в крайна сметка от Конституционния съд. По думите ѝ събраните пари от данъци отиват директно в държавния бюджети няма как да бъдат върнати в някоя компания, така че това предложение е било недобре обмислено или направено преднамерено.

"Не мисля, че тази зима ще се стигне до режим на тока. Дадохме възможност на ЕРП-тата да задържат допълнителни суми, така че да не се стига до режим”, подчерта Тодорова. Тя смята, че голяма част от потребителите разбират защо е нужно увеличение на тока.

Светла Тодорова каза, че не приема замерянето с яйца от миналата седмица като лична атака, а като изливане на емоции и чувства, а по думите ѝ е било организирано и предварително. "Засега мисля, че това са хулигански заплахи и няма нужда да ходя с охрана”, каза тя. Според нея начинът, по който се говори за цената на тока, трябва да бъде различен, а не да се хвърлят яйца.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив