13 Април 2021, 22:56 Днес (15) | Вчера (15)

Децентрализираните финанси бележат все по-голям ръст

16 Декември 2020 09:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 декември 2020, 09:02

COVID-19 кризата създава нови предпоставки за възход на иновативните финансови решения

Секторът на децентрализираните финанси (DeFi) направи ново постижение през последните месеци. От април 2020 г. стойността на заключените средства вече е повишена значително, като през октомври достигна 15 милиарда долара. Основна предпоставка за развитието на иновативните финансови платформи е повишаващата се нестабилност по време на коронавируса и последвалата втора пандемична вълна, която насочи вниманието на обществото и бизнесите към търсене на нови финансови решения, посочи Паскал Таларида, главен изпълнителен директор на Jarvis, по време на уебинар на тема "Децентрализирани финанси (DeFi) и новите перспективи пред блокчейн". Протоколът Maker е сред най-мащабните проекти в областта на DeFi със заключени над 2,75 милиарда долара. След него се нарежда и WBTC (централизиран протокол, който поради широката си употреба в DeFi може да се причисли като продукт на децентрализираните финанси), заключил в себе си над 2.20 милиарда долара. Проектът Compound пък бележи положителен ръст от 4,19% за последните месеци със съдържащ средства, възлизащи на над 1.60 милиарда долара. "Все повече хора инвестират и развиват своите пулове в тази област, макар и пространството да става все по-пренаселено. Много токени и монети, свързани с DeFi инфраструктурата, бележат голям ръст през последното тримесечие на годината, като развитието им задминава дори биткойн" , коментира Паскал Таларида.
Блокчейн технологията притежава ресурса да оптимизира значително паричните потоци както на бизнесите, така и на растящите сектори. Чрез изграждането на прозрачна екосистема с отворен код, сделките и движението на средствата се извършват директно, без наличието на допълнителни финансови посредници. В една подобна среда всеки доставчик на ликвидност има своя икономически стимул да представя точна информация, а това значително намалява шансовете за невалидни сделки, тайни споразумения и финансови загуби. "Целта на DeFi не е да измести традиционните финансови системи, дори и необанките. Идеята е да се създаде паралелна инфраструктура, която да предостави нови възможности на потребителите. Присъствието на подобен тип финансови решения оказва реално влияние върху секторите, така и върху живота на всеки един от нас. Те могат да бъдат достъпни за всички хора", допълва Паскал Таларида.  
Експертите в DeFi трейдинга прогнозират все по-осезаемо дигитално трансформиране на процесите във финансовия сектор през следващите месеци.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив