08 Март 2021, 11:06 Днес (2) | Вчера (0)

Димитър Бранков: Противоречиви са очакванията за бизнес климата през 2020 г.

16 Декември 2019 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 декември 2019, 12:39

БСК представя резултатите от годишното си проучване

Българската стопанска камара (БСК) ще представи днес резултатите от годишното си проучване за състоянието на бизнес климата през 2019-та и очакванията за следващата година. Анкетата обхваща още икономическата среда, инвестициите и работните места, предаде БНР. Проучването се осъществява за петнадесета поредна година сред членовете на БСК, а целта е да се изследва състоянието на бизнеса в настоящите макроикономически условия.
Основните теми са свързани с отражението на политическите процеси в международен и национален план върху бизнеса в България, както и с бизнес планирането за следващата година.
Резултатите от анкетата ще представят председателят на БСК Радосвет Радев и заместник-председателите Димитър Бранков и Станислав Попдончев.
Пред БНР зам.-председателят на Камарата Димитър Бранков заяви, че са противоречиви очакванията за 2020 г.
"Изясняването на ситуацията около Брекзит би могло да изиграе по-скоро положителна роля. Втори път имаме едно като че ли положително развитие по отношение на т.нар. търговски или митнически войни между САЩ и Китай - нещо, което също в глобален план се отразява. Ако се отрази положително, то ще дойде с известно закъснение и в нашата икономика най вече през стокообмена с Германия и другите водещи икономики на ЕС", обясни той в интервю за предаването "Преди всички".
"Изпращаме една година, която, сравнена с 2018-та, показва някои симптоми - специално в индустрията на намалено производство, на реакция спрямо външните шокове, на които е изправена българската икономика, очакванията за известна стагнация, които са глобални. Има едни очаквания, които са на баланса между оптимизма, но отново очаквания, сравнени с миналата година са в малко по-негативен план", коментира Бранков.
Той отчете, че сме сред лидерите при източноевропейските страни по темп на ръст на БВП, въпреки по-малкото му нарастване.
"Това, което прави най-силно впечатление, е продължаващото ниско ниво на инвестициите в БВП – под 20%. За икономики като България, която трябва да наваксва и която трябва да догонва, компонентът "инвестиции" трябва да бъде значително по-висок в БВП – на нива 23-25% минимум. През последните години се движим около и под 20%, което показва слабо ниво на инвестиционна активност, независимо от положителните промени", посочи Бранков. Той отбеляза продължаващо преобладаване на инвестициите в жилищно строителство в големите градове.
Зам.-председателят на БСП подчерта, че ръстът на работните заплати изпреварва инфлацията.
Той предупреди, че ако се реши да бъдат предприемани по-сериозни промени в данъчната система, то това трябва да бъде направено след влизането на България в еврозоната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив