20 Октомври 2020, 09:51 Днес (3) | Вчера (10)

Достатъчно време за анализ на пенсионните промени препоръча мисията на МВФ

16 Март 2015 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 март 2015, 09:55
Под лиценза на creativecommons

Притесненията се изострят от промяната в посоката на предишните реформи, констатират експертите

"Въвеждането на "избиране на вариант" при участието във втория стълб на пенсионната система представлява фундаментална промяна в модела на пенсионната система на България. Следва да бъде осигурено достатъчно време за изчерпателен анализ на въздействието и за консултации със засегнатите страни, за да се смекчат потенциалните рискове както за обществената, така и за частната система, особено предвид необичайния характер на някои обсъждани варианти (напр. гъвкавост за многобройни прехвърляния между обществената и частната система с течение на времето)." Това констатира мисията на МВФ, която бе у нас в периода 4-13 март 2015 г, съобщиха от Министерство на финансите.

Редовната мисия на Международния валутен фонд бе водена от Мишел Шенън, а в програмата бяха включени срещи и разговори с представители на Министерството на финансите, Българската народна банка и други институции.

Гарантирането на устойчивостта на обществената пенсионна система чрез реформи на параметрите остава от изключително значение, като притесненията се изострят от промяната в посоката на предишните реформи, се казва още в изводите на експертите.

С оглед на допълнителното засилване на обществената информираност относно фискалната политика трябва да се увеличи оповестяването на информация относно бюджетните рискове. По-специално би могла да бъде разширена информацията за последиците за бюджета от условните задължения, в т.ч. във връзка с държавните предприятия, както и за анализа на устойчивостта на пенсионната и здравната системи.

Премахването на забавянията при създаването на фискален съвет с оперативна независимост също би подкрепило доверието в фискалната политика.

Застаряващото население и продължаващата емиграция ще създадат значителни дългосрочни предизвикателства пред публичните разходи. Ще бъдат необходими и мерки за подобряване на състава и качеството на разходите и намаляване на условните задължения на държавните предприятия.

Заключенията на експертите от МВФ можете да видите тук: _IMF_2015_Article_IV_Consultation_Mission_Concluding_Statement_March_13,_2015_BG.pdf_-1.pdf

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив