25 Февруари 2020, 09:02 Днес (2) | Вчера (16)

До края на годината по ОПИК ще стартират процедури за близо 400 млн.лв

02 Май 2018 17:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 май 2018, 17:02

Подписан бе Меморандум за сътрудничество между „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и Областна администрация – Ловеч

До края на годината по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" /ОПИК/  ще стартираме процедури за около 400 млн.лв., от които българските компании ще могат да се възползват. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на форум "Индустриалните зони – ключът към икономически растеж на регионите", който се проведе в Ловеч. На събитието бе подписан и Меморандум за сътрудничество между "Национална компания индустриални зони" ЕАД (НКИЗ) и Областна администрация – Ловеч, като  подписи на документа сложиха изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес и областният управител на Ловешка област Георги Терзийски.

Министър Караниколов посочи, че с Меморандума се продължава политиката на правителството за преодоляване на дисбалансите в регионите, чрез създаването на Индустриални зони в цялата страна. Съгласно меморандума Областна администрация-Ловеч, и Национална компания индустриални зони ЕАД ще работят съвместно за привличане на инвестиции и за обособяване на икономическа зона в града при конкретен интерес от инвеститори.

По време на срещата с представителите на местния бизнес  бяха  обсъдени въпроси свързани с административната тежест и недостига на висококволифицирани кадри за бизнеса. Министър Караниколов отчете, че през изминалата година  усилията на цялото правителството са били насочени към намаляване на регулаторните режими за бизнеса, както и към поддържането на макроикономическа и финансова стабилност. Икономическият министър  подчерта, че по темата с кадрите се работи изключително активно, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Като краткосрочни мерки, по които работи правителството, той посочи облекчаване на режимите за издаването на работни визи и придобиването на гражданство от страна на висококвалифицирани кадри от чужбина.

По думите му стимулирането на дуалната форма на обучение и на преквалификацията на кадри, както и по-широка информационна кампания за ползите от тези обучения ще доведат до създаването на необходимите за бизнеса висококвалифицирани специалисти. "Обмисляме в Индустриалните зони да бъдат изградени центрове за преквалификация и образование, спрямо нуждите на бизнеса", допълни той.

Подписването на меморандуми за сътрудничество с общините е част от стратегията на "Национална компания индустриални зони" ЕАД да развива индустриални зони като механизъм за насърчаване на икономическото развитие и за подпомагане развитието на инвестиционния потенциал на страната чрез предлагане на инвеститорите на индустриални терени в различни локации в цялата страна. До момента НКИЗ ЕАД има подписани меморандуми за сътрудничество с общините в Бургас, Божурище, Враца, Сандански, Кюстендил, Варна, Видин, Дупница, Стара Загора, Горна Оряховица, както с Областна администрация - Кърджали.С подписването на Меморандум за сътрудничество между Областна администрация Ловеч и НКИЗ ЕАД областта ще  получи възможност нейният терен да се популяризира и предлага на инвеститори. При конкретен инвеститорски интерес НКИЗ и Ловешка област ще могат да осъществят "ад хок" проект за развитие на терена за индустриални цели.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив