11 Октомври 2024, 11:22 Днес (0) | Вчера (2)

До края на март ще бъде готов проекта за предписване и отпускане на скъпоструващи лекарства

16 Март 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

123 са лекарствените позиции, за които в момента се провежда търгът за доставка за 2004 година

Въпреки неблагоприятната тенденция през последните години за увеличаване на броя на пациентите със злокачествени заболявания, която се наблюдава в световен мащаб, Министерството на здравеопазването /МЗ/ използва всички възможни нормативи механизми, за да бъдат осигурени на онкологично болните у нас необходимите за лечението им медикаменти по Наредба 23 за реда за предписване и отпускане на скъпоструващи лекарства, заплащани от републиканския бюджет. В това отношение изключително важна е ролята на специалистите, работещи в онкологичните лечебни заведения. От тяхната правилна професионална преценка в голяма степен зависи целесъобразното използване на скъпоструващите лекарства.
По Наредба 23 МЗ осигурява над 90 лекарствени продукта, необходими за лечение на онкологични заболявания. Лекарствените позиции, за които в момента се провежда търгът за доставка за 2004 г., са общо 123. У нас се осигуряват безплатно всички необходими препарати за лечение на рак на млечната жлеза и рак на яйчници, които са включени в последната, 13-а есенциална листа на Световната здравна организация /СЗО/. Освен тях МЗ осигурява и високотехнологични съвременни лекарствени продукти, като например доцетаксел и паклитаксел, които са “златен стандарт” в лечението на тези локализации.
За последните три години – 2001-2003 г., бюджетните разходи за лекарствени продукти по Наредба 23 са се увеличили с 52%, като за същия период разходите за онкологични продукти са нараснали със 67%.
В началото на годината МЗ сключи договори за доставка на допълнителни количества лекарства за онкологични заболявания. По този начин не бе допуснат дефицит и е гарантирано редовното снабдяване на лечебните заведения с необходимите медикаменти до провеждането на търга за доставка за 2004 г., който тече в момента.
Министерството на здравеопазването отчита проблемите, свързани с прилагането на Наредба 23. Затова със заповед на министър Славчо Богоев бе сформирана работна група, която изготвя проект за изменение и допълнение на Наредба 23 (влязла в сила от 1 януари 2001 година). Срокът за представяне на проекта на министъра на здравеопазването Славчо Богоев е краят на март.
Предвиждат се промени в текстовата част на наредбата и в Приложение 1, в което са изброени лекарствата, осигурявани по този ред, както и лечебните заведения и аптеките, в които те се получават.
Целта на промените, които предстои да бъдат обсъдени и одобрени, е да се усъвършенства Наредбата и да се подобри редът за предписване на скъпоструващите лекарства, заплащани от републиканския бюджет. С промените се предвижда да се оптимизира получаването на предписваните по приложение №1 лекарства от пациентите. Измененията трябва да допринесат и за постигането на по-добър контрол върху разпределението и отпускането на лекарствата, заплащани от републиканския бюджет чрез документиране на дейностите по предписването и отпускането на медикаментите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7850
GBP 2.4796 2.4887 2.3356
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив