13 Октомври 2024, 17:22 Днес (0) | Вчера (0)

Държавата получи 20 млн. лева за ден от приватизацията на 187 дружества

04 Май 2004 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Майската приватизация започна очаквано ударно, след като само за един ден на фондовата борса бяха продадени държавни пакети от 187 дружества

Майската приватизация започна очаквано ударно, след като само за един ден на фондовата борса бяха продадени държавни пакети от 187 дружества. От тях 130 бяха изцяло изкупени, а останалите - частично. Постъпленията от всичките сделки на специалните сегменти са за 20.8 млн. лева в най-разнообразни инструменти - основно в лева, но също така и в инвестиционни бонове и компенсаторки.

Точното разпределение е трудно да се изчисли, тъй като при продажбите на дялове от ООД-та не става ясно веднага каква е валутата на плащане. Със сигурност сделките в лева заемат над 50% от обема на прехвърлените книжа. Особено чувствителен на търговете се оказа пазарът на инвестиционни бонове, които поскъпнаха с над 5 процента, като достигнаха средно 22.73% от номиналната им стойност.

Най-изнервени в суматохата около едновременната продажба на над 300 пакета бяха брокерите във водещите инвестиционни посредници. Някои от тях трябваше да въведат по 500 поръчки за час и половина, или по няколко оферти на минута. Това предизвика и грешки при подаването на заявките, като в един момент се оказа, че има търсене на малък пакет за 29 млн. лева. Сбърканата оферта логично беше отменена от фондовата борса и не участва в класирането.

Сред продадените пакети имаше и няколко мажоритарни, като най-скъпи бяха 100% от капитала на козлодуйското дружество "Атоменергостройпрогрес" - 5.021 млн. лева. За сравнение минималната цена на компанията беше 1.52 млн. лева, като цялата сума трябва да бъде платена изцяло в брой. Посредник на купувача по сделката е "Първа ФБК", която в енергийната сфера досега обслужваше интересите на бизнесмена от Самоков Христо Ковачки. Негови или консултирани от него фирми приватизираха "Атоменергоремонт", "Топлофикация Враца" и някои мини. От офиса на Ковачки този път заявиха, че не са участвали на търговете във вторник.

Сред останалите 17 дружества, от които бяха продадени мажоритарни пакети на централизиран и неприсъствен търг, са пътните поддържания в Севлиево и Разлог, териториалните кадастри в Ямбол, Пазарджик, Габрово и Бургас, "Видаснаб", "Дезинфекционна станция - Разград", "Аква карп" - София, "Амбалаж Кюстендил", "Индустриална зона Варна запад", "Ира 92" - Пловдив, "Комерсиал" - Стара Загора, "Мизия сервиз" - Плевен, "Търговия на едро и дребно Елхово" и "Комсиг" - София. Търговете ще продължат до 18 май, като общо Агенцията за приватизация предлага акции и дялове от над 300 дружества.

От предварителния списък в последния момент бяха извадени книжата на "Видахим".

Може би най-интересно за пазара на ценни книжа беше наддаването за пакета от 1.33% от капитала на бургаската петролна рафинерия "Лукойл Нефтохим". Лъвският пай от 150 хил. акции, или около 1.1% от общия брой книжа на дружеството, спечели клиент на посредника "Балканска инвестиционна компания". За нея се говори, че играе за фирми, близки до мениджмънта на рафинерията, след като през миналата година Комисията за финансов надзор отне лиценза на бургаския посредник "Фар". Според запознати купувач по сделката за 2.1 млн. лева (оферирани чрез пазарна поръчка) е една от двете офшорни компании, които притежават по над 10% от капитала на "Нефтохим". Това са "Риенко инвестмънтс" - Кипър, с 23.43% и "Пауър трейд" от Британските Вирджински острови с 12.6 процента.

След търга общият дял на тези дружества и мажоритарния собственик "Лукойл Петрол" е около 95.5% от капитала на рафинерията. Практически всички сделки с химическия комбинат от Бургас вчера бяха осъществени по цената от 13.97 лева за бройка. Това е с около лев по-скъпо от пазарните котировки по-рано през деня. След оповестяването на резултатите от приватизационния аукцион стойността на книжата на "Нефтохим" се покачи до близо 15 лева. За търга в сряда останаха непродадени около 4500 акции, които ще се пуснат отново по минимална цена от 1 лев.

Третият етап от аукционите за държавния дял от дистрибутора на горива "Петрол" ще започне в понеделник (10 май). Тогава ще се пуснат 1 млн. акции при начална цена от 2 лв. за бройка. Досега книжата на дружеството се изкупуваха по 2.04-2.25 лева. За сравнение в началото на февруари, преди държавата да обяви, че ще продава пакета си в "Петрол", акциите му струваха близо 4 лева.

Очакванията за масирано предлагане бързо свалиха котировките на компанията с над 40 процента. Затова и "Петрол" загуби първото си място сред борсовите дружества с най-висока пазарна капитализация. Освен над 400 бензиностанции компанията притежава бившите държавни петролни бази, мажоритарен пакет от Евробанк и дялове от още над 10 фирми.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив