04 Август 2020, 08:28 Днес (0) | Вчера (9)

Държавата ще обучи 30 000 програмисти

18 Декември 2015 12:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 декември 2015, 10:51

Правителството прие концепция за следващите 15 години, която предвижда сериозна подкрепа на гимназии, университети и професионални центрове

Българското правителство прие Концепция за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти, която предвижда създаване на предпоставки за обучение на допълнително над 30 000 души през следващите 15 години, предаде TechNews.bg.

Изготвянето на концепцията е провокирано от анализи на министерствата на труда и социалната политика и на икономиката, както и на браншовите асоциации, които ясно показват недостиг на високо квалифицирани софтуерни специалисти за запазване и увеличение на ръста на софтуерната индустрия, съобщи правителственият пресцентър.

В концепцията се предвиждат дейности, които ще допринесат за развитие на професионалното образование в областта на софтуерните професии. За целта ще се окаже специализирана подкрепа за професионални гимназии и центрове за професионална квалификация.

Заложено е подпомагане на университетите, предлагащи най-високо за страната качество на образование на софтуерни специалисти, да повишат значително план-приема си.

За повишаване на интереса на кандидат-студентите към тези специалности се предвиждат мерки за кариерно ориентиране, повишаване на качеството на преподаване на математика и преподаване в гимназиите на предмети, изучавани в начален курс на висшето образование, под формата на извънкласна дейност.

Дейностите, предвидени в концепцията, ще бъдат финансирани основно по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж”, като част от нужните подобрения на материалната база се предвижда да бъдат финансирани чрез ОП "Региони в растеж” и държавния бюджет.

"Страхотна новина за българската ИТ индустрия и за българското образование. Дано се реализира кадърно, за да има реален ефект. Като част от работната група по образование в БАСКОМ вярвам, че бизнесът ясно е дефинирал изискванията към държавата. Остава тя да ни чуе. Ха дано!”, коментира във Facebook Светлин Наков, основател на Софтуерния университет.

По неговите думи, ще бъде създаден комитет, който ще управлява изпълнението на мерките, вкл. утвърждаване на "професията програмист”, с участието на БАСКОМ. Предстои също изграждане на учебни центрове в цялата страна.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив