02 Април 2020, 08:53 Днес (0) | Вчера (18)

Д-р Мими Виткова: Болниците събират все по-абсурдни такси от пациентите

13 Декември 2019 16:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 декември 2019, 16:17

Болници, които ползват обществен ресурс, имат право да вземат допълнителни плащания за избор на лекар и екип, за самостоятелна стая и за избор на индивидуален сестрински пост

"Лечебни заведения, които ползват обществен ресурс, имат право да взимат допълнителни плащания за три неща – избор на лекар и екип, самостоятелна стая и избор на индивидуален сестрински пост”, заяви д-р Мими Виткова от Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане. Ангажиране на час за операционна зала срещу 892 лв., медицински изделия на стойност 1080 лв. (при доставна цена от 94 лв.), мерене на кръвно – 7 лв., както и цени от 300 лв. за самостоятелна стая са част от абсурдните такси, които болници у нас събират от пациентите си, коментира д-р Мими Виткова в "Здравей, България” по NOVA. "Ние покриваме това, което е регламентирано в закона. Лечебни заведения, които ползват обществен ресурс, имат право да взимат допълнителни плащания за три неща – избор на лекар и екип, самостоятелна стая и избор на индивидуален сестрински пост”.
"Има цени на стая по 300 лв., каквито няма и в 5-звездните хотели в България. Това ни пречи да работим. Когато дойде при нас човек с претенция за такива суми, ние му казваме, че е незаконно и той не вярва, смята че ние бягаме от плащанията. Ситуацията, в която сме поставени, е или да спазваме закона и да губим клиенти, или да го нарушаваме. Нашата теза е, че обществените средства за здравеопазване са недостатъчни, след като по официална статистика болният доплаща по 50% за здравеопазване”, смята д-р Виткова. Тя разказа, че са получавали фактура за медицински изделия на стойност 1080 лв., а когато проверили цената от вносителя, тя била 94 лв. Проблем според нея се оказва, че фирмата, която продава въпросните принадлежности на болницата, е собственост на хората, които притежават и самата болница. Така печалбата не се калкулира в лечебното заведение, а във фирмата, която продава консумативите. Контролните органи обаче не проверявали подобни дейности. "Касата заявява, че тя контролира само парите, които е заплатила. "Медицински надзор” забранява да изискаме проверки заради личните данни на пациента”, обясни Виткова.
"В договора ясно е разписано какво можем да покрием ние. Има клауза, че не покриваме незаконно взети пари. Искаме да е ясно какво включва пакетът и за какво плащаме. Това е нормативен и организационен хаос. Липса на държава. Това ни пречи да работим и губим клиенти”, категорична е д-р Виткова. Друг прийом е да се дава декларация на пациента, с която той се отказва от приемане по клинична пътека и бива третиран като частен пациент.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив