02 Юни 2020, 00:23 Днес (0) | Вчера (15)

ЕК предлага фонд за солидарност от 100 млрд. евро

02 Април 2020 17:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 април 2020, 16:46

Структурните фондове също могат да помогнат, като задържат хората на работа

Европейската комисия предлага да се създаде инструмент за солидарност (наречен SURE) на стойност 100 милиарда евро, който ще помогне на работниците да запазят доходите си, а на предприятията — да оцелеят. Тя предлага също така всички налични структурни фондове да се пренасочат към действия в отговор на разпространението на коронавируса. Подпомагане ще получат също земеделските стопани и рибарите, както и най-нуждаещите се лица. Всички тези мерки се основават на настоящия бюджет и за тях ще се използва всяко свободно евро.
Разпространението на коронавируса представлява тест за Европа по начин, който допреди няколко седмици би бил немислим. Сериозността и мащабът на тази криза изискват безпрецедентни по размер, бързина и солидарност действия, съобщиха от Представителството на ЕК в София.
Според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен  "е необходимо да смекчим икономическия шок, за да може икономиката на ЕС да започне да се възстановява, когато условията станат подходящи за това. За тази цел трябва да направим така, че хората да запазят работните си места, а предприятията да продължат да функционират. Всички държави членки имат или скоро ще имат схеми за намалено работно време, за да могат да постигнат това".
Чрез новия инструмент ще бъдат осигурени до 100 милиарда евро под формата на заеми за страните, които се нуждаят от тези средства. Това ще позволи на хората да продължат да плащат своя наем и сметки и храната, която купуват, и ще допринесе за осигуряването на така нужната стабилност на икономиката.
Заемите ще се основават на гаранции, предоставени от държавите-членки, и ще бъдат насочени там, където нуждата от тях е най-спешна. Всички държави-членки ще могат да използват този инструмент, но той ще бъде от особена важност за най-тежко засегнатите страни.
Фирмите ще могат временно да намалят работното време на служителите си или временно да спрат цялата си дейност, като държавата ще осигури подпомагане на доходите за неизработените часове. Самостоятелно заетите лица ще получат заместване на дохода с оглед на настоящата извънредна ситуация.
В по-голямата част от Европа е въведено социално дистанциране с цел забавяне на разпространението на вируса и именно за това е важно хората, които разчитат на други хора за удовлетворяване на най-основните си нужди, да не бъдат лишени от тази помощ. За посрещането на това предизвикателство ще бъдат внесени изменения във Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица: по-специално ще се въведат електронни ваучери, за да се намали рискът от зараза, и възможност за закупуване на предпазни средства за лицата, които оказват помощ.
Селското стопанство и рибарството в Европа имат съществена роля за осигуряването на храната, която ядем. Те са сериозно засегнати от кризата, което на свой ред засяга нашите вериги за доставки на храни и местните икономики, поддържани от този сектор.
Както и при структурните фондове, използването на Европейския фонд за морско дело и рибарство ще стане по-гъвкаво. Държавите членки ще могат да предоставят подкрепа: на рибарите — за временното спиране на риболовната дейност;  на производители на аквакултури — за временното спиране или намаляването на производството; на организациите на производителите — за временното съхранение на рибни продукти и продукти от аквакултури.
Комисията също така скоро ще предложи набор от мерки, за да гарантира, че земеделските стопани и другите бенефициери ще могат да получат необходимата им подкрепа от общата селскостопанска политика, например чрез предоставяне на повече време за внасяне на заявления за подпомагане и повече време, за да се даде възможност на администрациите да ги обработват, увеличаване на авансовите плащания при директни плащания и на плащанията за развитие на селските райони и осигуряване на допълнителна гъвкавост за проверките на място, за да се сведе до минимум необходимостта от физически контакт и да се намали административната тежест.
Всички средства, за които не са поети задължения от трите фонда на политиката на сближаване — Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд — ще бъдат мобилизирани за справяне с последиците от кризата в областта на общественото здраве.
За да се гарантира, че средствата ще могат да бъдат пренасочени там, където има най-спешна нужда от тях, ще бъдат възможни трансфери между фондовете, както и между категориите региони и между целите на политиките. Освен това ще отпаднат изискванията за съфинансиране, тъй като държавите членки вече използват всички свои средства за борба с кризата. Управлението ще бъде опростено.
В инструмента за спешна подкрепа ще бъдат включени 3 млрд. евро, от които 300 млн. евро ще бъдат предоставени на RescEU в подкрепа на общите запаси от оборудване. Първият приоритет ще бъде управлението на кризата в областта на общественото здраве и осигуряването на жизненоважно оборудване и консумативи — от вентилатори до лични предпазни средства, от мобилни медицински екипи до медицинска помощ за най-уязвимите, включително тези в бежански лагери. Втората област на съсредоточаване е да се даде възможност за увеличаване на усилията за тестване. Предложението също така ще позволи на Комисията да организира обществени поръчки от името на държавите членки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив