23 Юли 2019, 23:27 Днес (12) | Вчера (16)

ЕП одобри таван за таксите при плащане с дебитни и кредитни карти

11 Март 2015 10:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 март 2015, 10:40
Под лиценза на creativecommons

Таксите, които банките начисляват на търговците при обработка на плащане с дебитна карта, вече няма да могат да надхвърлят 0.2 на сто от стойността на покупката. За кредитните карти таванът е 0.3 на сто

Таксите, които банките начисляват на търговците при транзакции с дебитни и кредитни карти, ще бъдат ограничени с общи правила, валидни за целия ЕС, според законодателството прието от Европейския парламент. Ограничението, което ще се прилага както за трансграничните, така и за националните картови плащания, ще доведе до намаляването на разходите за картодържателите, очакват от ЕП.

За трансграничните транзакции с дебитни карти договореното ограничение е на стойност 0,2% от стойността на сделката. По настояване на Парламента същият таван от 0,2% ще важи и за вътрешни разплащания след преходен период от 5 години, в рамките на който държавите членки могат да ограничават средната претеглена цена на всички вътрешни транзакции в рамките на дадена картова схема до 0,2%.

За по-малки национални транзакции с дебитна карта страните членки могат също така да определят максимална фиксирана такса от €0,05 на сделка след петгодишен преходен период.

За транзакции с кредитни карти таксите ще бъдат ограничени до 0,3% от стойността на сделката и страните членки могат да определят по-ниска такса за вътрешните разплащания с кредитни карти.

Понастоящем търговците често са задължени да приемат всички карти при условията, поставени от компаниите, издали картите. Съгласно новите правила търговците, които избират картова платежна схема, ще трябва да приемат само карти, включени в тази схема, които са предмет на посочените правила за ограничение. Ако търговците установят тази практика, може да се окаже, че те приемат по-малко видове карти, но таванът на таксите следва да води до по-ниски разходи както за търговците, така и за купувачите.

Новите правила няма да се прилагат по отношение на т.нар. тристранни картови схеми като например Diners и American Express (при които участва само една банка), при условие че картата е издадена и се обработва по същата схема. За търговските карти, използвани само за плащане на бизнес разходи, тези правила също няма да важат.

След три години правилата ще се прилагат и за тристранните картови схеми, които лицензират други оператори да издават карти и по този начин да заобикалят закона, като де факто функционират като четиристранни картови схеми.

Правилата за таван на таксите няма да засягат тегленето на пари в брой от банкомати.

Правилата трябва да бъдат официално одобрени от Съвета. Те ще влязат в действие шест месеца след влизането в сила на законодателството.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив