23 Април 2021, 17:14 Днес (13) | Вчера (16)

ЕП призовава за реформа на корпоративното данъчно облагане

25 Ноември 2015 16:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 ноември 2015, 16:45

Евродепутатите поискаха мултинационалните компании да дават отделни финансови отчети за всяка страна, както и да бъде въведена обща, консолидирана данъчна основа

Европейският Парламент представи идеите си за това как корпоративното данъчно облагане в Европа да стане по-справедливо. Евродепутатите поискаха мултинационалните компании да дават отделни финансови отчети за всяка страна, както и да бъде въведена обща, консолидирана данъчна основа, общи определения на данъчните условия и повече прозрачност и отчетност за данъчните сделки на страните от ЕС.
Резолюцията беше приета с 508 гласа "за", 108 "против" и 85 "въздържал се".

Евродепутатите смятат, че мултинационалните компании следва да плащат данъците си там, където е създадена стойността. Те вярват също така, че днешната данъчна конкуренция е вредна, тъй като води до агресивно данъчно планиране и укриване на данъци без никаква договорена рамка. В допълнение към загубата на постъпления в хазната, също така не е честно големите фирми да не плащат почти никакви данъци върху приходите си, докато малките и средни предприятия, както и гражданите, плащат в пълен размер.

Финансови отчети за всяка страна, обща, консолидирана данъчна основа

Парламентът препоръчва въвеждането на задължителни финансови отчети за мултинационални компании във всяка страна, като тези отчети трябва да включват всички реализирани печалби, платени данъци и получени субсидии. Той настоява и за въвеждането на ясни определения на "икономическо значение" и други фактори, които са определящи за корпоративните данъци.

Има нужда и от общо разбирателство относно това какво е разрешено по отношение на данъчните споразумения и предварителните споразумения за ценообразуване при трансфери (как се оценяват транзакции в рамките на една и съща компания). Най-добрият начин за постигане на това е чрез слагане на край на преференциалните режими, несъответствията между националните данъчни системи, както и въвеждането на обща европейска консолидирана данъчна основа (CCCTB). Това би елиминирало повечето от факторите, които водят до подкопаването на данъчната база на страните от ЕС.

Прозрачност

Евродепутатите призоваха страните членки систематично да споделят своите данъчни споразумения и друга данъчна информация, която има влияние върху другите страни членки. Те настояват Европейската комисия също да получава тази информация и да има възможност да изпълнява пълноценно своята роля на антимонополен орган, както в случаите със "Старбъкс" и "Фиат".

По-добра защита на информаторите

Според текста, вътрешните информатори, чиито разкрития са от обществен интерес, трябва да получават по-добра защита. Той подчертава, че разкритията "Люкслийкс" бяха направени от разследващи журналисти на основата на информация, предоставена от бившия служител Big Four Антоан Делтур, който в момента е подсъдим в Люксембург.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив