24 Ноември 2020, 08:02 Днес (0) | Вчера (9)

ЕС не успя да се споразумее за въвеждане на цифров данък

12 Март 2019 17:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 март 2019, 17:34

ЕС планира да се застъпи за осъществяване на глобална реформа в областта на цифровите данъци

Румънският министър на публичните финанси Еуген Теодоровичи съобщи във вторник, че министрите на икономиката и на финансите на Европейския съюз (ЕКОФИН) не са успели да се споразумеят за въвеждането на т.нар. "цифров данък" върху големите технологични компании. Вместо това държавите-членки на ЕС планират да се застъпят за осъществяване на глобална реформа в областта на цифровите данъци, предаде БНР.
Преговорите за налагане на 3 процентен данък върху технологичните компании, които извършват бизнес в ЕС и които в световен мащаб правят повече от 750 млн. евро дневно, продължиха с месеци при наличието на силни разногласия между отделните страни-членки.
След като стана по-ясно, че подобно споразумение в рамите на съюз ще бъде трудно постижимо, през миналата седмица френското правителство предложи нов данък, който сега се очаква да получи одобрение от парламента на страната. Италия, Испания и Обединеното кралство също планират да въведат подобен цифров данък на национално равнище.
Междувременно висшият служител на финансовото министерство на САЩ, отговарящ за международните данъци - Чип Хартър заяви в Париж, че смята, че предложенията за цифров данък върху технологичните гиганти в някои държави-членки на ЕС са "лошо замислени" и "силно дискриминационни срещу американските компании". Той подчерта, че САЩ се противопоставят на предложенията, независимо от страната, в която те ще бъдат въведени.
"Различни комисии в рамките на нашето правителство изучават дали това дискриминационно въздействие ще ни даде права да бъде атакувано според търговските споразумения, Световната търговска организация и наличните договори", добави Хартър.
Той добави, че би било по-добре да се настоява за подобна данъчната реформа в международен план на ниво Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив