01 Март 2021, 08:46 Днес (0) | Вчера (0)

ЕЦБ: България вече не изпълнява критерия за ценова стабилност

11 Юни 2020 09:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 юни 2020, 08:36

През юли се очаква страната ни да получи становище за присъединяването ѝ към ERM II- т.нар. чакалня за Еврозоната

България вече не изпълнява критерия за ценова стабилност, който е ключов за влизането в еврозоната. Това е записано в доклада на Европейската централна банка, изготвян на всеки две години за страните извън валутния механизъм ERM II. Заключението се потвърждава и от Европейската комисия, предаде БНР.
Освен това правната рамка в нито една от държавите извън т.нар. чакалня за еврозоната, включително и в България, не е напълно готова за въвеждането на единната валута.
Инфлацията в България е над референтните стойности от 1,8 на сто, допълват от Франкфурт и Брюксел. Това е един от Маастрихстките критерии, задължителен за членство в еврозоната, а не в механизма преди нея. Въпреки това изпълнението на критериите от Маастрихт се счита за голям позитив при оценката на страната и решението за влизането й в ERM II и в тясно сътрудничество с Единния банков надзорен механизъм.
И от Комисията, и от ЕЦБ оценяват напредъка на България, но имат критики към институционалната среда.
През юли се очаква страната ни да получи становище за присъединяването ѝ към ERM II- т.нар. чакалня за Еврозоната.
Това многократно е потвърдено и от ресорния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис.
Пред страната ни обаче стои и още едно условие, а именно укрепване на капитала на една от търговските банки.
В доклада за конвергенцията на Европейската комисия се посочва, че България не изпълнява критериите за ценова стабилност и за обменния курс за приемане в еврозоната. Документът дава оценка за напредъка на страните-членки по пътя им към нея. Комисията отбелязва още, че законодателството в страната ни не е напълно съвместимо с критериите от Маастрихт. Същевременно в доклада се казва, че България отговаря на критериите, свързани с публичните финанси и с дългосрочните лихвени проценти.
Докладът на Комисията се изготвя през две години. В него тя представя оценката си за напредъка на страните-членки извън еврозоната по пътя им към нея. Въз основа на него Съветът взема решение дали съответната държава отговаря на условията за приемане.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив