25 Февруари 2021, 12:40 Днес (5) | Вчера (16)

Еврофинансирането за България за следващия програмен период е над 15 млрд. евро

23 Август 2013 08:57 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 23 август 2013, 09:43

Без сериозни усилия от страна на държавата няма нито един сигурен евроцент за България през следващия програмен период, посочи бившият министър

Когато се говори за средствата от ЕС за следващия програмен период, трябва да се внимава с детайлите, тъй като темата е изключително сложна и професионална и общите приказки не вървят. Това заяви в предаването "Преди всички" по БНР бившият министър по управление на европейските средства Томислав Дончев. "Цялото финансиране за България за следващия програмен период е над 15 милиарда евро. Това включва и общата селскостопанска политика, и друг тип финансиране, което е значително повече от финансирането, което България ползва през този програмен период, като нетен приход – това е разликата между парите, които страната ще получи, и парите, които трябва да внесе в бюджета на ЕС."

Томислав Дончев уточни, че през този програмен период България ползва средства в размер на 6,900 милиона евро. За следващия програмен период сумата е 7,125 милиона евро.

Във връзка с твърдението на министър Зинаида Златанова, че става въпрос за по-малко средства, Томислав Дончев каза:"Предполагам, че с неясни за мен намерения от общата сума се вадят твърде много пера. Аз бих приел да се извадят парите от трангранично сътрудничество, които не са част от оперативните програми. Това, което не мога да приема, е от тези средства да се вадят парите за техническа помощ, които са 250 милиона, както и парите за "Свързана Европа", което е нелепо да се разчита само като разход".

Томислав Дончев обясни, че правилата за следващия програмен период са доста по-различни и предполагат сериозни усилия от всяка държава-членка, за да усвоява парите - ако не спазва всички параметри на финансовата дисциплина, може да й се спрат парите.

"Ако страната не предприема реформи, за които е поела ангажимент да проведе, веднага след 2016 година тя губи правото да ползва парите в съответния сектор. Те са здравеопазване, образование, социална среда, младежки политики и политики по отношение на правилата. Държави, които не изпълняват с добри темпове самите оперативни програми и е не постигат резултат, още през 2018 година ще губят право да ползват една част от тази сума, т.нар. "резерв". Без сериозни усилия от страна на държавата няма нито един сигурен евроцент за България през следващия програмен период."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив