01 Октомври 2020, 00:37 Днес (0) | Вчера (9)

Екстремното време увеличава нивото на токсини в храните

02 Юни 2016 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 юни 2016, 11:58

Тъй като се борят да се справят с по-екстремните климатични условия, редица хранителни култури генерират значително повече „необичайни“ химични съединения, които могат да причинят здравословни проблеми и хората и животните, които се хранят с тях, предупредиха учени

Нов доклад на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) сочи, че култури като пшеницата и царевицата генерират повече потенциални токсини като реакция за предпазване от екстремни метеорологични условия, предаде GreenTech.bg.

Ала тези химични съединения са вредни за хората и животните, ако се консумират за продължителен период от време. "Хранителните култури се повлияват от сушата и увеличават температурата си – точно като хората, когато се сблъскват със стресова ситуация,” обясни Жаклин Макглейд, главен учен и директор на отдела за ранно предупреждение и оценка при UNEP.

При нормални условия, например, растенията превръщат нитратите, които абсорбират, в хранителни аминокиселини и протеини. Но продължителното засушаване забавя или предотвратява това преобразуване. Това води до потенциално опасно натрупване на нитрати в растенията, се казва в доклада. Ако хората поглъщат твърде много нитрати чрез диетата си, това може да повлияе на способността на червените кръвни клетки да транспортират кислород в организма, се казва в доклада.

Културите, податливи на натрупване на прекалено много нитрати под въздействието на стреса, включват: царевица, пшеница, ечемик, соя, просо и сорго.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив