28 Септември 2024, 13:20 Днес (0) | Вчера (0)

Емил Кюлев се "изплаши“ от Варненската корабостроителница

05 Ноември 2002 в-к "Капитал" по статията работи:
A+ A-

ДЗИ отказа да плаща по застраховката на парите в Корпоративна банка

В началото на следващата седмица, най-вероятно още в понеделник, съдията по несъстоятелността на Варненската корабостроителница Ванухи Аракелян ще одобри сметката за разпределение. Става дума за разпределянето на онези 35 500 000 лева, които държавното дружество „Български морски флот“ плати за активите на фалиралия корабен завод. Тези пари трябваше да бъдат разпределени между обезпечените кредитори още през април, когато беше финализирана сделката за корабостроителницата. Плащането обаче не беше извършено и кредиторите на варненското дружество бяха принудени да изчакат повече от половин година. Причината за забавянето бяха заведените жалби във Варненския окръжен съд срещу сметката на разпределение, изготвена от тогавашните синдици на корабния завод Димитър Смиленов и Владимир Цачев. Тя предвиждаше 30.420 млн. лева да бъдат платени на Банковата консолидационна компания, а останалите 5.130 млн. лева - на Централна кооперативна банка.

Забавянето на плащанията

заради заведените жалби в съда изнерви кредиторите. Появиха се съмнения, че разпределението на парите се протака умишлено. Главният заподозрян беше Корпоративна банка, в която синдиците решиха да открият особената сметка за сумата от 35 500 000 лева. Тъй като държавата е основен акционер в БКК, гневът на правителството си навлякоха и самите синдици Димитър Смиленов и Владимир Цачев. След оказан натиск по всички възможни линии двамата бяха отстранени от корабостроителницата. Димитър Смиленов сам реши да подаде оставка, а Владимир Цачев беше сменен на 18 октомври, когато се състоя последното събрание на кредиторите. Тогава той е бил обвинен в умишлено забавяне на сметката за разпределение и отказ да въведе във владение купувача БМФ. Според запознати преди това Владимир Цачев е бил привикван на два пъти по районните полицейски управления във Варна и в София, за да бъде разпитван по синдически въпроси. В крайна сметка на 23 октомври съдът назначи за служебен синдик софийската юристка Анелия Ананиева-Сръндева. Тя е била предложена за тази длъжност от основния кредитор БКК и се очаква да бъде назначена за постоянен синдик на 21 ноември, когато ще се проведе следващото събрание на кредиторите. Това обаче може и да не се наложи, ако дотогава корабостроителницата успее да се разплати с кредиторите и дружеството бъде заличено от правния мир.
След като на 23 октомври съдът разгледа подадените жалби, вече няма никакви правни основания да се бави сметката за разпределение, коментират юристи.

Тайнствената офшорка

Междувременно ЦКБ успя да си реши проблема, продавайки правата по вземането си на офшорната компания „Украбул газ транс комерс лимитид“, регистрирана в Кипър. За тази фирма не се знае нищо, освен че има някакви интереси във Варненската корабостроителница. Твърди се, че зад нея стоят лица, които се опитват да сложат ръка върху активите на корабостроителницата, използвайки БМФ за параван. Само по този начин може да се обясни фактът, че „Украбул газ транс комерс лимитид“ е склонила да плати 5.130 млн. лева на ЦКБ за нейното вземане. Едва ли някога ще се разбере кой е истинският собственик на кипърската фирма, тъй като офшорната регистрация пречи за разбулването на тайната. Така или иначе мистерията около „Украбул газ транс комерс лимитид“ отстъпва на друга една интрига около корабостроителницата, свързана със

Застраховката на парите

Тези дни се разбра, че особената сметка на синдиците в Корпоративна търговска банка за сумата от 35.5 млн. лева е била застрахована в ДЗИ „Общо застраховане“ АД. Скандалното е, че този факт не беше публично известен досега. За застраховка на парите в „Корпоративна“ не беше съобщено нито при продажбата на Варненската корабостроителница, нито при приватизацията на ДЗИ. Странно е, че държавата като собственик на застрахователното дружество се е съгласила въобще да натовари ДЗИ с такъв голям риск, при положение че тогава дружеството беше в напреднала процедура за приватизация, коментират наши финансисти. Активите на ДЗИ „Общо застраховане“ са по-малки от задължението по сключената застраховка и евентуалното осребряване на полицата със сигурност щеше да създаде сериозни проблеми на държавния застраховател.
Договорът е сключен на 17 април и е за срок от една година. Под него стои подписът на Данчо Данчев, изпълнителен директор на ДЗИ „Общо застраховане“. Според запознати застраховката урежда плащането на сумата от особената сметка, в случай че Корпоративна банка фалира и не може да плати на кредиторите на Варненската корабостроителница. В договора изрично е записано, че застраховката влиза в сила само при евентуално обявяване на Корпоративна банка в несъстоятелност, което се удостоверява с влязло в сила съдебно решение. В този случай ДЗИ се ангажира да покрие разликата между пълната сума на депозита и гаранцията, която Фондът за гарантиране на влоговете ще плати на Варненската корабостроителница. Практически застрахователят се е ангажирал да плати почти цялата сума на депозита в „Корпоративна“, тъй като е известно, че максималната гаранция по банковите влогове е 10 000 лева. Може само да се гадае какво е накарало бившите шефове на държавния застраховател да се нагърбят с толкова голям риск.
В случая изобщо не става въпрос за финансовото състояние на Корпоративна банка и способността ? да плати сума от порядъка на 35.5 млн. лева. Пред „Капитал“ изпълнителният директор на банката Цветан Василев заяви, че парите са на разположение и банката може да извърши плащането, ако то бъде одобрено от съда.
Въпреки това е логично новият собственик на ДЗИ да поиска анулирането на застрахователната полица за парите на Варненската корабостроителница. Точно това е направил и Емил Кюлев, чието дружество „Контракт София“ купи мажоритарния пакет акции от ДЗИ. „Капитал“ научи, че договорът е бил разтрогнат преди седмица по настояване на новия собственик. Тъй като е било нужно едномесечно предизвестие, реално полицата ще стане невалидна на 28 ноември, обясниха от ДЗИ. „Наистина договорът е прекратен, но не можем да съобщим подробности. В договора имаше клаузи, които позволяваха неговото разваляне, и новият собственик се възползва именно от тях“, заяви източник, близък до Емил Кюлев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив