28 Септември 2024, 13:22 Днес (0) | Вчера (0)

Емил Кюлев хвана всички юзди в ДЗИ

12 Октомври 2002 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

Драстични промени настанаха в съвета на директорите на "Държавен застрахователен институт-ДЗИ" ЕАД по време на общото събрание на дружеството на 10 октомври.

Завихрилата се миналата седмица виелица около висшия мениджмънт на бившия държавен застраховател (виж бр.40 на "БАНКЕРЪ") отвя всички членове на стария съвет на директорите. Неговият председател и изпълнителен директор Жанета Джамбазка, изпълнителният директор Здравко Десимиров и Данчо Данчев напуснаха структурите на ДЗИ още в началото на месеца. Сега дойде ред на заместник-председателя на СД - Мария Илиева, и на Тодор Цветков. Събранието на компанията майка протече по сценария на проведените на 30 септември събрания на "ДЗИ-Общо застраховане" и "ДЗИ-Инвест". Тогава Емил Кюлев бе избран за председател на съвета на директорите и единствен изпълнителен директор на общозастрахователната компания. В борда й влязоха също председателят на управителния съвет и изпълнителен директор на РОСЕКСИМБАНК Диана Младенова и неизвестният за застрахователните среди Георги Георгиев. Десет дни по-късно Емил Кюлев получи същия статут и в главното дружество на застрахователната група. Диана Младенова също бе избрана за член на директорския му съвет, а за трети човек бе издигнат служител на ДЗИ - Николай Кичев.

Бившите управляващи на компаниите от застрахователната група не бяха освободени от отговорност. С тези промени в мениджмънта новият собственик на ДЗИ хвана сам юздите на управлението. Той коментира за в. "БАНКЕРЪ", че в най-скоро време ще бъдат обявени конкурси за търговски пълномощници на ДЗИ и най-вероятно още в началото на следващата година ще има ново общо събрание. Промени нямаше единствено по отношение на одитора на застрахователната компания - остава си "Делойт и Туш".

Очакванията заместник-министърът на финансите Нихат Зия да представлява държавата в борда на ДЗИ също пропаднаха. Зия бе упълномощен за това от правителството на 3 октомври, а мисията му бе да предложи промяна в устава на ДЗИ, с която наличните поименни акции на дружеството да се преобразуват в безналични и свободнопрехвърляеми. Идеята на тази операция беше миноритарният дял на държавата - 20% от капитала на застрахователя, да бъде пуснат за продажба през борсата. "Ще си партнираме с държавата по всякакви различни начини дори ако няма неин представител в съвета на директорите", заяви Кюлев. Той съобщи за "БАНКЕРЪ", че след напрегната делова седмица за почивните дни заминава в Родопите на лов за едър дивеч.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив