30 Май 2020, 15:15 Днес (1) | Вчера (15)

Започва акция Зима

31 Октомври 2016 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 октомври 2016, 16:43

Зимните гуми намаляват броя на пътните инциденти с 46%

Утре започва традиционната акция "Зима". С цел превенция над поведението на водачите, пътниците и пешеходците при движение по пътищата при зимни условия в рамките на акцията е предвидено провеждането на три кампании, съобщиха от МВР.

Първата кампания е под мотото "С безопасно пътно превозно средство през зимата" и е насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. От 01 до 10 ноември пътните полицаи ще се фокусират към водачите на пътните превозни средства, които независимо от студеното, мокро и хлъзгаво време активно участват в движението по пътищата.

Втората кампания ще протече под мотото "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя" между 11 и 20 ноември, а третата ще е между 21 и 30 ноември 2016 г. под мотото "Безопасно шофиране през зимата".

Във всяка от трите части е обявен по един ден без жертви от определените групи участници. 02 ноември е обявен за Ден без велосипедисти-жертви на пътя; 16 ноември – за Ден без пешеходци-жертви на пътя; а 30 ноември – за Ден без водачи и пътници в МПС-жертви на пътя.

Пътна полиция уточнява, че първоначално шофьорите само ще бъдат предупреждавани. От средата на месеца при установяване на нарушения на водачи, пътници, пешеходци или работници на пътя ще бъде взимано отношение съгласно Закона за движението по пътищата независимо от насочеността на кампаниите в акция "Зима".

Между 1-ви и 11-и ноември във всички сервизи и пунктове на Съюза на българските автомобилисти ще бъдат осигурени безплатен преглед и съвети за шофьорите преди зимата, съобщи за "Хоризонт" на БНР инж. Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти. Миналата година хиляди автомобилисти са преминали през сервизите на СБА, което според Панчев показва нарастване на интереса към безплатната профилактика на автомобилите.

В цяла Европа се обръща все повече внимание на зимните условия на местно ниво. С падащите температури, обилните снеговалежи и заледените пътища, възниква повишено търсене на зимни гуми от страна на шофьорите.

Европейската асоциация на производителите на автомобилни гуми и каучукови изделия (ERTMA) силно препоръчва употребата на зимни гуми, които помагат на водачите да се справят с опасните зимни условия на шофиране.

Има значителни разлики между летни и зимни гуми, които позволяват на автомобила да се движи с повишена лекота и безопасност по заледени и мокри пътища. Законодателството на ЕС изисква гумите за употреба при тежки зимни условия да показват определено минимално представяне на сняг по отношение на спиране и сцепление. Ако гумата премине съответния тест, тя може да бъде маркирана със символ тривърха планина и снежинка.

Данните от проведено наскоро проучване на индустрията показват, че употребата на зимни гуми при леки автомобили може да намали броя на инцидентите, причинени от липса на сцепление при зимни условия с 46%. За максимално представяне и безопасност, на всяко колело трябва да бъде монтирана зимна гума. Когато се сменят зимни гуми само на една ос, се препоръчва те да бъдат монтирани отзад, за да се запази контролът и сцеплението.

Европейската индустрия за автомобилни гуми посочва, че използвайки правилните гуми за всеки сезон, водачите могат да увеличат живота на техните летни и зимни гуми и да разчитат на най-високо ниво на безопасност и представяне. 
Използването на зимни гуми е задължително в някои страни в Европа, като сред тях са Естония, Латвия, Литва, Финландия, Норвегия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения, Хърватия и Македония. Според законодателството на тези страни всички водачи са длъжни да се движат с 4 гуми, с маркировка М+S с минимум 3мм дълбочина на протектора, през зимните месеци.
В други държави като Австрия, Германия, Чехия, Люксембург, Румъния, Словакия, Швеция, Косово, Турция, Италия, Сърбия, Молдова и Русия употребата на зимни гуми е задължителна през определен период от годината.

Зимната гума (или "гума за сняг" в съответствие с Директива 92/23 / ЕИО на Съвета) се определя като гума "с дизайн на протектора и структура, които са предназначени основно, за да се гарантира по-добро представяне в кал и пресен или топящ се сняг, от това на нормална гума. Маркировката за гуми за сняг според споменатата директива е M+S (или M.S, M & S).
От ноември 2012 г. в ЕС се прави разлика между "гума за сняг" маркирана с M+S (M.S, M & S) и "гума за използване при тежки зимни условия". Последната е маркирана с два символа -  M+S и нов символ тривърха планина със снежинка. Тази категория трябва да отговаря на минимално ниво на представяне на сняг (сцепление на сняг), за да бъде маркиран със символа снежинка.

Някои полезни предмети през зимата
През зимата е особено полезно да оборудвате колата си с някои предмети, които ще направят шофирането по-безопасно и по-удобно.
- Стъргалка за лед
- Четка за почистване на снега
- Зимно покривало за предното стъкло, ако паркирате колата си навън
- Електрически кабели за подаване на ток
- Вериги
- Зимни ръкавици и топло яке в случай, че аварирате
- Дебело одеяло в случай, че попаднете в задръстване

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив