19 Април 2024, 01:37 Днес (0) | Вчера (11)

Застраховането в България отбеляза 130-годишен юбилей с изложба на открито

01 Август 2012 15:13 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 1 август 2012, 15:18
Данчо Данчев, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи

32 табла показват архивни фотографии, публикации и документи

Юбилейна ретроспективна изложба „130 ГОДИНИ ЗАСТРАХОВАНЕ В БЪЛГАРИЯ” бе открита днес в градинката пред Народния театър в София. Над 180 фотографии и публикации от началото на миналия век, както и архивни документи проследяват развитието на застрахователния бизнес у нас от началото до наши дни. 32-те изложбени табла разкриват връзката на българското застраховане с икономическите събития в световен план и на национално ниво, предизвикателствата пред застрахователите през най-трудните години в българската история – военните, както и днешното лице на съвременния български застрахователен бизнес.

 

Организатори на изложбата са Асоциацията на българските застрахователи, застрахователно-информационният портал ИНСМАРКЕТ, със съдействието на Столична Община. Спомоществователи на събитието са три застрахователни компании - „Булстрад Виена Иншурънс Груп”, „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп” и ДЗИ.

Изложбата се открива през август, защото именно в този месец през 1891 г. (23 август) княз Фердинанд подписва указ 134 за основаване на първото българско застрахователно дружество.

В словото си днес при откриването на изложбата зам.-председателят на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор – Борислав Богоев, подчерта, че малко направления в българския стопански живот могат да се похвалят с такава дълга история, каквато записва родното застраховане. „Днес българското застраховане се чувства добре сред голямата застрахователна гилдия в света и не се страхува от конкуренция”, подчерта Борислав Богоев. Той изрази надежда, че компаниите у нас ще продължат успешното развитие на бранша.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи – Данчо Данчев, посочи в приветствието си, че инициативи като тази изложба подобряват имиджа на бранша сред обществото. „Застраховането бе създало впечатление на пазар предимно на „Гражданската отговорност”, на пазар на силовото застраховане, така че всички се нуждаем от такива инициативи”, допълни Данчев.

Изложбата ще остане в градинката пред Народния театър до 15 август. След това тя потегля към Русе, където ще гостува на регионалния музей в града. Следващата й спирка ще бъде Свищовската стопанска академия „Акад. Д. А. Ценов”.

Световното застраховане се заражда в английско кафене – на Едуард Лойд, през 1688 г. Интересно съвпадение е, че и българското застраховане също се заражда в кафене – това на русенския предприемач Оханес Енкарлиян, през 1891 г. Първата българска компания – „България” е основана, за да сключва застраховки срещу пожар, както и животозастраховки.

Днес българският застрахователен пазар предлага всички видове застраховки. В общото застраховане най-развит е пазарът на автомобилните продукти - „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС” и „Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства”, позната още като „каско”. Моторните застраховки заемат относителен дял от 75-77% в портфейла на общозастрахователните дружества. В сектора на животозастраховането най-голям относителен дял заема застраховка „Живот” и рента – около 75-76% от събраните премийни приходи.

Към момента общият брой на лицензираните (пре)застрахователи със седалище в България е 35.  От тях 18 са общозастрахователни дружества, 14 - животозастрахователни дружества, 2 са животозастрахователни кооперации и 1 - презастраховател. Застрахователните компании, работещи като клонове на застрахователи от ЕС, са общо 9. От тях 2  са животозастрахователни и 7 развиват дейност по общо застраховане.

Застрахователите от страни от ЕС, работещи при условията на правото на установяване, са  402, а застрахователните посредници, развиващи дейност при същите условия – 1631.

Българските застрахователи, които работят в страни от ЕС при същото право, са общо 10, а застрахователните посредници – 19. Над 370 са регистрираните в България застрахователни брокери. Застрахователните агенти са около 27 340.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив