28 Септември 2024, 13:21 Днес (0) | Вчера (0)

Застрахователите извадиха новогодишните подаръци

12 Ноември 2002 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

Започва кампанията по Гражданска отговорност

С наближаването на светлите коледни празници застрахователните компании решиха как да се направят ако не на добрия белобрад старец, който очакват всички деца, поне на негови посредници, които да омаят родителите им. Условието е те да притежават моторно превозно средство.

Повечето общозастрахователни компании започнаха кампанията по застраховка "Гражданска отговорност". Аналогията с дядо Коледа може и да не е много уместна, но тя идва първа наум - не само защото сключването на застраховките по "Гражданска отговорност" съвпада с празниците, но и защото компаниите се надпреварват с примамливи "подаръци" за клиентите. Мениджърите на "Български имоти" например са се споразумели с над 100 фирми, чиито услуги хората, купили застраховка "Гражданска отговорност" или "Автокаско" от "Български имоти", ще ползват срещу редица отстъпки и допълнителни бонуси. Те ще могат да се възползват от намалени цени (средно с около 10%) при зареждане в определени бензиностанции, при извършване на годишен технически преглед, при покупка на резервни части и автоаксесоари, при ремонт на возилата им в редица автосервизи из цялата страна, както и при ползване на пътна помощ. Освен това в края на март ще се тегли голяма томбола за допълнителни награди, осигурени от фирмите партньори, както и за голямата награда на самия застраховател - автомобил "Шкода Фабия". Всички тези екстри обаче са достъпни, ако застраховката е сключена при условията на второто доброволно ниво и допълват отстъпките по нея. В този случай застрахователните премии са с около 25% по-високи, отколкото обявените от АЗН задължителни минимални цени на "Гражданска отговорност" (първо ниво). За сметка на това покритието на имуществени щети може да достигне 100 000 лв. (задължителното е 70 000 лв.), а обезщетението за пострадал човек - 130 000 лв. (при 100 000 лв. за първото задължително ниво на отговорност). По 5% допълнителна отстъпка пък се предлага на сключилите по-скъпа застраховка безработни, студенти и пенсионери. Тя се полага и в случаите, когато пълният размер на премията бъде платен до края на годината. Могат да я ползват и дългогодишни клиенти на компанията, както и хората, които застраховат повече от два автомобила.

Кампанията на "Алианц" е озаглавена "Всичко за вас и вашия автомобил". Дружеството предлага комплексна застрахователна полица, в която на първо място е поставена задължителната застраховка за отговорност към трети лица в случай на пътнотранспортно произшествие, комбинирана със застраховка "Автоасистанс" (пътна помощ) за територията на страната. С втората услуга се предлага денонощно обслужване на клиентите чрез "Асистанс Център" и 63 фирми за пътна помощ. Освен обслужване при проблем с автомобила - авария или катастрофа, "Алианц" предлага и съдействие при проблем в здравословното състояние на водача. Включително той да бъде заменен с друг, ако се налага. По време на кампанията цената на застраховката "Автоасистанс" за леки автомобили е 10 лв. и 30 лв. за лекотоварни. Към задължителната застраховка може да се добави и полица за пътуване в чужбина - "Зелена карта". В тези случаи към застрахователния пакет може да се допълни автоасистанс за страните, включени в споразумението "Зелена карта", като и покриване на медицински разноски извън пределите на България (медицински асистанс). И "Алианц", както повечето компании, предлага застраховка "Автокаско" към пакетите от услуги, свързани с гражданската отговорност.

Подобни екстри могат да ползват и клиентите на ДЗИ. Общозастрахователното дружество предлага две допълнителни нива освен задължителното - "Екстра" и "Супер". Те отговарят на застрахователни покрития от 100 000 лв. за имуществени щети и 120 000 лв. за едно увредено лице, или максимално до 200 000 лв. за всяко събитие, ако полицата е сключена по цените на "Екстра" ниво, а за "Супер" обезщетенията могат да стигнат до 150 000 лв. при повреда на автомобила, 150 000 лв. за при един пострадал и двойно по-голям от задължителния минимален лимит, когато пострадалите са повече - 300 000 лева. ДЗИ е разработило седем пакета, в които към задължителната застраховка се предлагат отстъпки при допълнително застраховане на лицата в моторното превозно средство срещу злополука (10% при задължителното "Мини" ниво и до 15% за двете допълнителни нива), автокаско (съответно 10% и по 20% намаление на цената), автоасистанс за чужбина и "Зелена карта", медицински разноски в чужбина и други. Освен това сключилите застраховка "Гражданска отговорност" могат да се възползват от безплатни международни дебитни карти на кредитната институция от финансовата група ДЗИ-РОСЕКСИМБАНК.

"Булстрад" предлага едно допълнително ниво, но за сметка на това увеличението в тарифите е минимално в сравнение със задължителните минимални премии. Застрахователните суми обаче са двойно по-големи от минималните лимити - 140 000 лв. за имуществени вреди и до 200 000 лв. за неимуществени. Ако са увредени две или повече лица обаче, компанията ще изплати също максимум 200 000 лева.

Шофьорите, зареждащи гориво на бензиностанциите от веригата "Шел", пък ще могат да си закупят полица за "Гражданска отговорност" на "Армеец". Дружеството спечели конкурса за продажба на застраховката на територията на всички обекти на петролния дистрибутор. Основният конкурент на "Армеец" в съревнованието беше "Булстрад", която си партнираше с "Шел" по тези застраховки през миналата година.

"Интерамерикан България" предложи комбинирана застрахователна полица за автомобилно застраховане. В нея е възможно да се включат всички застраховки, свързани с моторните превозни средства на преференциални цени и условия. Освен "Гражданска отговорност" може да се прибави застраховка "Злополука на места в МПС", застраховка "Каско" и застрахователно покритие "Асистанс - Интерамерикан Пътна помощ". Клиентите на компанията могат да получат допълнителна услуга "Ауто хелп", която е по-ограничена форма на пътна помощ, отколкото предвижда застрахователното покритие по "Асистанс"-а. Така при настъпване на застрахователно събитие - авария или злополука със застрахованото моторно превозно средство, има възможност представител на "Интерамерикан Асистанс" да бъде изпратен на мястото на инцидента, да изготви схема на пътнотранспортното произшествие, да попълни уведомление, да направи необходимите снимки, както и да откара колата до сервиз (безплатната услуга включва превоз до 10 км). Компанията въведе две доброволни нива на "Гражданска отговорност". При първото срещу застрахователни цени, по-високи от минималното задължително ниво с около 20%, клиентите могат да разчитат на покритие с 50% по-голямо от минималните лимити, определени от правителството. Тарифата по второто допълнително ниво е с 50% по-високи цени спрямо минималните застрахователни премии. Но за сметка на това максималното обезщетение при имуществени вреди може да достигне 200 000 лв., а при неимуществени - 300 000 лв. за всяко увредено лице и до 500 000 лв. за всяко събитие. "Интерамерикан" предлага и отстъпки за доброволните нива, които могат да достигнат до 15% за първото допълнително ниво и 25% за второто.

"Юпитер" също предлага безплатно услугата "Ауто хелп" (дружеството има сключен договор за това с "Интерамерикан") на клиентите си по "Гражданска отговорност". Тарифата за нея е с три нива. Сключилите застраховка по двете допълнителни нива - "Екстра" и "Макси", до края на годината ще могат да ползват 25% отстъпка от цените. Цените по първото допълнително ниво са най-много с 50% по-високи от задължителните минимални премии, но застрахователното покритие е двойно по-голямо. При второто - "Макси" ниво, средното увеличение е около 55%, но при него няма таван за застрахователните покрития - от дружеството обясняват, че причинените вреди ще се изплащат изцяло.

Дори смяната на собствеността на най-малката сред застрахователните компании - "Мел Инс", която бе прекръстена на ЗАД "Виктория", бе направена точно навреме, за да започне (на 5 декември) кампанията по задължителната застраховка. "Виктория" също предлага две нива на застраховане - мини и макси. Първото ниво се покрива напълно с минималните премии и лимити, предложени от Агенцията за застрахователен надзор. При доброволното ниво - "макси", завишените премии осигуряват по-високо покритие на причинените имуществените вреди до 150 000 лева. Това е над два пъти повече от задължителния застрахователен лимит, а той е 70 000 лева. Освен това компанията предлага и отстъпки до 10% на едно застраховано моторно превозно средство. От тях могат да се възползват пенсионери, фирми, които застраховат много автомобили наведнъж, клиентите, които заплащат изцяло премията преди 31 януари 2003 г., както и партньорите на застрахователното дружество.

Много специалисти от бранша обаче се страхуват, че примерите за некоректна конкуренция между продавачите на "Гражданската отговорност" няма да се броят само на пръстите на ръцете. "Факт е, че когато наближи кампанията, се пускат в действие всякакви позволени и непозволени средства за привличане на клиенти", коментира застрахователен брокер. Една от причините, според много експерти, е, че застраховката се отнася до превозните средства и няма отношение към шофьора. Според изпълнителния директор на "Алианц" Теменуга Ненова, "докато се застраховат ламарините, а не водачът зад волана, застраховката ще се продава по безумен начин и търговията с нея ще е неконтролируема".

За пореден път се поставя и въпросът дали задължителната застраховка трябва да се сключва кампанийно до 31 януари, или това да става целогодишно. По този начин, смятат някои застрахователи, ще бъде избегната форсираната кампания и неразбориите, които я съпътстват в краткия срок на провеждането й. За да се осъществят добрите пожелания обаче, първо ще бъде необходимо да се направят промени в нормативната уредба на застраховането. Засега изглежда, че идеите на застрахователите намират разбиране от страна на директора на надзорната агенция Румен Гълъбинов. Той вече е водил разговори с МВР следващата година вътрешното ведомство да предостави на застрахователите данни за водачите на автомобили. Така при определянето на риска и на застрахователната премия по "Гражданска отговорност" в бъдеще е възможно да се включат показатели за шофьорите и за тяхното индивидуално поведение. Според Гълъбинов, е много вероятно да се коригира и срокът, в който се сключва застраховката - тя да се прави през цялата календарна година. Такава промяна обаче ще може да влезе в сила най-рано от началото на 2004 година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив