18 Октомври 2021, 14:09 Днес (9) | Вчера (0)

Застрахователите на кораба Vera SU ще възстановят на държавата разходите

13 Октомври 2021 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 октомври 2021, 23:57

Предстои корабът да бъде разтоварен, да бъде укрепена пробойната в корпуса и плавателният съд да бъде изведен

Застрахователите на кораба на заседналия край Камен бряг товарен кораб Vera SU поеха ангажимент да възстановят вече направените, както и бъдещите реални разходи на българската страна. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев на видеоконферентно заседание с представители на ИА "Морска администрация" и членове на местния щаб. "От началото на действията по спасяване от страна на държавата, вълните в района не са падали под 2-3 бала. Реално, атмосферните условия ни позволиха да работим по кораба едва 3 дни и то като се поемаха огромни рискове", отчете по време на срещата изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" капитан Венцислав Иванов. Той добави, че в малкото благоприятни от метеорологична гледна точка дни са извършени необходимите водолазни огледи, осигурен е достъп до кораба, източени са над 30 тона гориво и смазочни материали, освободени са около 300 тона от товара, изграден е фарватер за безопасното приближаване на технически и плавателни средства до кораба, плавателният съд е укрепен с котви и въжета, за да не се разруши от сблъсъка със скалите и целият екипаж е евакуиран.
"Представителите на компанията по спасяване заявиха пред мен, че това е много сложна операция, за която те не поемат гаранции в разумни срокове", обясни министър Алексиев. Оттук нататък предстои корабът да бъде разтоварен, да бъде укрепена пробойната в корпуса и плавателният съд да бъде изведен. По време на видеоконферентното заседание се обсъдиха всички възможни сценарии на бъдещи действия, спрямо атмосферните условия, както и всички действия за защита на интересите на българската държава.
Припомняме, министър Алексиев предположи, че собственикът на Vera SU умишлено не предприема никакви адекватни действия по спасяването на кораба и неговия товар и го води към затопяване с идеята да получи сумите от застраховката.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив