24 Април 2024, 15:07 Днес (9) | Вчера (6)

Застрахователите си отдъхнаха от обявяването на взривовете в Бостън за терористичен акт

17 Април 2013 16:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 17 април 2013, 17:16

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че ФБР разследва взривовете на финалната линия на маратона в Бостън като терористичен акт

 

Бомбите, заложени на маратона в Бостън, които убиха трима души и раниха над 180, поставиха сложни въпроси пред застрахователната индустрия – както финансови, така и юридически, коментира „Бизнес Иншурънс”.

Първо, тъй като атаките се случиха в търговския и туристически център на мегаполиса, компаниите се питат какви искове за щети от прекратена бизнес дейност могат да очакват. Засилените мерки за охрана допълнително ще затруднят трафика към магазините и развлеченията в града.

Още по-сериозни последствия обаче може да има юридическата страна на въпроса. Засега никой не е поел отговорност за атаките, а властите не са квалифицирали официално трагедията като терористичен акт.  Засега президентът на САЩ Барак Обама заяви, че ФБР разследва взривовете на финалната линия на маратона в Бостън като терористичен акт, съобщи Ройтерс.

В изявление в залата за пресконференции в Белия дом Обама посочи, че виновникът за взривовете не е известен.

Не е ясно дали извършителите са чужди или местни злонамерени лица, каза президентът.

Повечето полици за имуществено застраховане или „Злополука” изключват специфично тероризма от сферата на покриваните рискове, и докато събитието не бъде конкретно определено като „тероризъм”, индустрията може да се изправи пред редица легални затруднения, ако реши да отхвърли получените жалби.

След брифинг с директора на ФБР Робърт Мълър, министъра на вътрешната сигурност Джанет Наполитано и други сътрудници по националната сигурност, Обама каза, че предстоят още разследвания на най-тежкия атентат на американска територия след 11 септември 2001 г.

Всеки път, когато се използват бомби срещу невинни граждани, това е терористичен акт. Това, което още не знаем, е кой е извършил нападението и защо, дали то е планирано и осъществено от терористична организация - чуждестранна или местна - или е дело на злонамерено лице, каза Обама.

Ще е нужно време да проследим всяка улика и да разберем какво се е случило, но ще установим това. Ще намерим онзи, който причини страдание на гражданите ни и ще го изправим пред правосъдието. Знаем и още нещо: че американският народ отказва да бъде тероризиран, добави Обама.

Вчера и  министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл също окачестви взривяването на бомбите като "жесток акт на терор".

Хейгъл подчерта, че всяко използване на взривни устройства е явен терористичен акт и обеща, че в хода на разследването ще бъде установено дали извършителите са чужденци или американци.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив