13 Юли 2020, 12:08 Днес (5) | Вчера (0)

Застрахователите у нас продължават да обслужват клиенти в периода на извънредни мерки

14 Март 2020 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 март 2020, 23:58

Клиентите е добре да се информират предварително за планирано посещение при застраховател

Въведените заради коронавируса противоепидемичните мерки не изискват затваряне на офисите на застрахователните компании. Това се казва в съобщение от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).  В периода на извънредно положение застрахователните компании ще продължат да обслужват своите клиенти, като е създадена необходимата организация  за съблюдаване на стриктни мерки за повишена хигиена и сигурност. Като отчитат системното значение на застрахователната дейност за икономиката и обществото, застрахователните компании са предприели нужните действия за осигуряване ефективното й функциониране, както по отношение на задължителното застраховане, така и на всички други видове застраховане, посочват от бранша.
Препоръката към гражданите е да се информират по телефон или чрез интернет сайтовете на застрахователните компании относно планирано посещение при застраховател.

Припомняме, вчера бе обявено, че Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) преминава в неприсъствен режим на работа от 16 март 2020 г. Създадена е организация за дистанционен режим на работа на служителите на АБЗ, като е осигурена постоянна телефонна връзка и връзка по електронен път, в т.ч. чрез електронна поща.
Временно се преустановят присъствените заседания на Управителния съвет на АБЗ, като при нужда заседанията ще се провеждат неприсъствено. Временно се преустановят присъствените заседания на комисиите и работните групи при АБЗ, като при нужда заседанията им ще се провеждат неприсъствено, по телефона и/или чрез други електронни средства за комуникация.

По-рано пък Комисията за финансов надзор (КФН) излезе с мерки по ограничаване разпространението на коронавируса сред служителите. Регулаторът отмени всички командировки в чужбина на своите служители още на 24.02.2020 г., а на 11.03.2020 г. издаде Указания за превенция и ограничаване на предпоставките за разпространение на остри респираторни инфекции. Отпада и провеждането на международни срещи, мероприятия, събития, прояви, обучения, семинари и дискусии, организирани от КФН с участието на външни лица. Прекратява се и издаването на еднократни пропуски за достъп до сградата на комисията, както и не се допускат служители и външни лица с прояви на остри заразни заболявания. Предприети са и мерки за по-ефикасно обслужване на посетителите в Комисията, входиращи документи, за да не се допусне струпване на чакащи лица, завишено е и хигиенното третиране на входните и работни помещения.

В същото време компании от сектора преприеха и по-драстични мерки. Застрахователният брокер Инстрейд временно спря работата с пари в брой. Всички плащания ще стават по банков пък или онлайн с банкова карта.
Освен това работещите в компанията преминават към дистанционен работен режим (хоум офис). Над 80% от служителите ще работят дистанционно, за да се ограничат социалните контакти. От брокера обявиха, че не очакват новият режим да наруши дейността и работния цикъл.За всякакви запитвания, поръчки на застраховки, както и въпроси по ликвидация на щети, клиентите могат да се свързват по телефона или онлайн. Специалните мерки влизат в сила до изричната им отмяна.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив