24 Април 2024, 23:17 Днес (12) | Вчера (6)

Застрахователните холдинги ще бъдат оценявани като група при стрес тестовете

11 Юли 2016 09:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 юли 2016, 10:18
Getty Images

Застрахователят трябва да гарантира, че собствените средства на групата покриват поне капиталовото изискване за платежоспособност на групата

Застрахователните дружества, които са част от група или подгрупа според Методологията за извършване на преглед на балансите на застрахователите, подлежат на оценка на ниво група, която трябва да бъде извършена през предстоящите прегледи, съобщиха от Комисията за финансов надзор.

Разпоредба от Кодекса за застраховането предвижда задължение за този застраховател или презастраховател, който е част от група, да гарантира, че наличните допустими собствени средства на групата покриват поне капиталовото изискване за платежоспособност на групата.

Оценката на ниво група не означава, че застрахователните холдинги или финансовите холдинги със смесена дейност, които са предприятия майка на застрахователно или презастрахователно предприятие, са длъжни да сключат договор с независим външен експерт за оценка на балансите им на индивидуално ниво, тъй като тези холдингови дружества не подлежат на преглед на индивидуално ниво.

Въпреки това, задължение на дружествата е да предоставят тази информация на вече назначените независими външни експерти, с което да се позволи на независимите експерти да направят оценка на консолидираните данни и да изчислят груповата платежоспособност на ниво група и подгрупа.

КФН ще изпрати официални писма до застрахователите и презастрахователите, които са част от група или подгрупа, с които се изяснява, че назначените независими външни експерти трябва да извършат прегледите и на групово ниво.

Застрахователните групи, обозначени в методологията

- ЗАД Армеец (има дъщерно дружество "АрмеецИтил", Русия)
- Евроинс Иншурънс Груп АД (холдингово дружество) и "Еврохолд България"
- Лев Корпорация АД (дружеството участва в Лев Инс, "Здравноосигурителен институт" АД и "Животозастрахователен институт" АД) и "Лев Инс" (дружеството участва в "Здравноосигурителен институт" АД и "Животозастрахователен институт" АД)
-ЗАД "ОЗК-Застраховане" АД (дружеството има дъщерно дружество Застрахователна компания "ОЗОК Инс"АД)
- Доверие - Обединен холдинг (дъщерните дружества са ЗК Медико-21 и ОЗОФ Доверие ЗАД)


Застрахователните подгрупи, обозначени в методологията

- Булстрад Виена Иншурънс Груп
- ДЗИ-Животозастраховане ЕАД
- Дженерали България Холдинг - в ликвидация
- ЗК Уника България

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив