Синьо вино със спирулина, кози суджук с три вида трюфели, технология за акустично замразяване на плодове и зеленчуци – част от 68-те иновации на „Агра”, „Винария”, „Фудтех” и „Вкусове от Италия”
До броени дни документите за вписване на българското кисело мляко в регистрите на Брюксел, като наименование за произход, ще бъдат внесени. Работата е на финала. Това съобщи при откриването на
мегафорума за агробизнес, храни, вино и оборудване в Панаира в Пловдив председателят на обединението "Български традиционни млечни продукти” Димитър Зоров, пише в. Монитор. Зоров уточни, че фирмите
членове на обединението, понасят най-голямата тежест на процедурата, а заявленията така трябва да бъдат направени, че да не се допускат опровержения на данните. След като всичко приключи, всяка
родна мандра може да използва наименованието "Българско кисело мляко” с едно условие – да спазва технологичната документация по БДС при производството. Изискването за вписване според правилата на
ЕС е единственият начин родните производители на мляко и млечни продукти да си осигурят защита на продукцията. Документацията се подава в Министерството на земеделието и храните, откъдето се
изпраща до Брюксел. Ако няма възражения, наименованието трябва да бъде вписано до половин година в европейския регистър. По този начин българското кисело мляко ще бъде защитено от претенциите на
съседни на България държави.
Общо 650 фирми от 30 държави участват в тазгодишните международни изложби "Агра”, "Винария”, "Фудтех” и "Вкусове от Италия”. 35 компании се завръщат на мегафорума, на който присъстват производители
и дистрибутори от над 170 бранша. Съпътстващата програма включва над 30 събития, а в конкурса за иновации за награди се борят общо 68 новости в световен, европейски и български мащаби.
Тенденцията тази година е върху здравословните храни и напитки, които подпомагат възстановителните процеси в човешкия организъм след прекарани болести.
Един такъв продукт е синьото вино "Спирулина” на Института по криобиология и хранителни технологии в София. "Използвали сме четири сорта вино, които са обогатени допълнително с екстракт от
водораслото "спирулина”, който е получен, чрез криометод – замразяване на много ниска температура. От водораслото сме изолирали само синия пигмент, който е с доказани много силни антиоксидантни
свойства”, обясни асистент Николай Солаков. На щанда си в панаира в Пловдив от Института по криобиология и хранителни технологии показват и здравословния шоколад LyoGrunch, от който не само не се
пълнее, но и може да бъде консумиран спокойно от диабетици. Шоколадът е разработен изцяло от натурални какаови зърна, отгледани в Гана и в Кот д'Ивоар. Какаовите зърна са само механично обработени,
като в шоколада са запазени всички биологично активни вещества на какаото. Шоколадът не е горчив, а и в него има вещества, които имат свойството да намалят апетита, подчерта Солаков. На щанда на
института можеше да се опита и линцер със спирулина, който е иновативен безглутенов продукт, обогатен с натурален биоактивен екстракт от водораслото и също е предназначен за диетично хранене.
Друга любопитна иновация от световен мащаб е руска. Това е метод на акустично замразяване с производител от Руската федерация. При технологията "Акустическая заморозка” продуктите се подлагат на
шоково замразяване, като едновременно ги "облъчват” и звукови вълни. В резултат на това клетъчната структура на плода или зеленчука се запазват напълно и когато бъдат размразени, вкусовите им
качества не се отличават по нищо от току-що откъснатите от нивата.
Интересни за посетителите бяха и краве, овче и козе сирена с трюфели или с манатарки на българска фирма, чийто най-нов продукт е кози суджук с три вида трюфели. Трюфелите в месото му придават
аромат на див чесън, билки и треви. На същия щанд хората можеха да видят и сладко от люти чушки, годжи бери и тиквени семки, краве масло с трюфели и с шафран.
Биоскенер на бъдещето е друга световна иновация, като това е протокол за обмен наданни, за радиочестотна идентификация, благодарение на която може да се проследи дали един продукт – земеделски,
хранителен или дори фармацевтичен, е истински или е фалшификат.
Лют сос от български морков или гъбен инсектицид, който е изцяло натурален, са други иновации от световен мащаб, които могат да бъдат видени на "Агра”, "Винария” и "Фудтех”. Международните изложби
продължават до 24 февруари.
Около 2 % е износът на българските земеделски и хранителни продукти за Великобритания. Страната не е основен партньор и в този контекст преки загуби за българското селско стопанство не би следвало
да има. Това съобщи при откриването на "Агра” земеделският министър Румен Порожанов. Той уточни, че след Брекзит търговията с Обединеното кралство ще е като с трети страни. "Което означава малко
повече документация, малко повече сертификати и както търгуваме например с Турция или с някоя арабска страна, нашите производители ще трябва по подобен начин да подготвят своята документация и за
Великобритания. В останалите области нашата експертиза показа, че ние нямаме като сектор друго да ни засяга пряко”, каза министър Порожанов. По думите му миналия декември са били разплатени сумите
по обвързаното производство в животновъдството. "Плащанията вървят съвсем регулярно. През декември бяха платени 650 милиона за първото базово директно плащане. През януари бяха платени акцизът и
преходната национална помощ в животновъдството. Сега ще бъдат платени по втора ос част от необлагодетелстваните райони. Така че, всичко, което е по график, ще върви”, заяви министърът.