01 Октомври 2020, 01:42 Днес (0) | Вчера (9)

Здравното министерство обяви национална кампания в подкрепа на донорството

05 Ноември 2019 16:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 ноември 2019, 16:09

Към днешна дата близо 1200 души се нуждаят от трансплантация

От днес Министерството на здравеопазването стартира Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията у нас под мотото "Да! За живот!". Активната част на кампанията ще продължи до 5 декември тази година. "Аз и екипът ми приемаме тази кампания като едно от най-значимите неща, върху които работим. Защото донорството е онзи хуманен акт, който по своята същност няма аналог, а трансплантацията е уникалното постижение на медицината, което спасява човешки животи. Тя сбъдва желанието на хиляди нуждаещи се да бъдат сред своите близки и да продължат да живеят пълноценно и достойно". Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на официалния старт на кампанията.

Към днешна дата близо 1200 души се нуждаят от трансплантация. На фона на листата с чакащи пациенти, през тази година са извършени общо 32 трансплантации от трупен донор и 12 от жив донор. Ниският брой на донорите у нас не позволява на страната ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави, стана ясно още от думите на Ананиев.

"Да увеличим броя на трансплантациите в България е изключително важна мисия, която е крайно време да бъде реализирана в името на всички онези български граждани, за които докато не се появи донор, всяко "днес" може да бъде последно. Увеличаването броя на донорите в България би било прекрасно да стане лична кауза за всеки един от нас, защото да знаеш, че краят на земния ти път може да бъде ново начало за някой друг, всъщност осмисля живота и му придава ново значение. И донорството постига именно това – възражда живота, спасявайки хиляди нуждаещи се", посочи здравният министър. По думите му липсата на органи, не само в България, но и в световен мащаб, е водещ проблем.

Броят на отказите, които получават координаторите по донорство по места от близките на пациенти в мозъчна смърт, расте.

Затова в рамките на тази кампания усилията на МЗ са насочени към предоставянето на максимално ясна и подробна информация какво представлява донорството на органи, кога може да се случи то, при какви условия.

Като част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията "Да! За живот!" пилотно са отпечатани 50 000 броя "Донорска карта". Тази карта изразява съгласие за донорство единствено в случай на настъпила и безспорно медицински констатирана мозъчна смърт. За лекарите и институциите в България тя няма официална стойност и е единствено знак за близките каква е волята на човек приживе. В рамките на кампанията донорската карта ще бъде раздавана във всички 27 областни града на страната от доброволците на Българския червен кръст, които са партньор на МЗ в рамките на кампанията. Картата може да бъде и принтирана от официалния сайт на кампанията: www.zajivot.bg

Министър Ананиев също така подчерта, че подготовката и съгласуването на Националната програма за Насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България са на финален етап. Целта на програмата е да се постигне ангажиране на всички лечебни заведения в системата на трансплантационния процес, усъвършенстване механизма за събиране на данни, оценка и анализ на състоянието на донорството, въвеждане и практическо прилагане на програма за оценка и кондициониране на донори и други.

Социологическо проучване на "Алфа Риърч" показва, че напредъкът на съвременната медицина кара все повече хора да се доверяват на възможностите и успеха на трансплантациите, а понякога и да ги предпочитат пред други лечения. 74.1% казват, че ако им се наложи – на тях или на техен близък – биха търсили възможност да им бъде направена трансплантация. Едва 8% са категорични, че не биха прибягнали до подобна възможност.
Същевременно, към момента, 35.2%  декларират съгласие да станат донор на органи при евентуален инцидент или злополука с фатален край.  Аналогична е картината, когато въпросът се постави за съгласието близък починал роднина да стане донор на органи. 31.7% декларират подобно съгласие.
Внимателният анализ по социални групи показва няколко по-ясно изразени тенденции:
Столичани (52%), хората с по-високо образование (49%) и жените (53%) са с близо 20 на сто по-склонни да дарят органи, отколкото средното за цялото население. Хората, които са разговаряли по тези въпроси също имат по-висока нагласа да станат донори – около 60 на сто, при средно 35%.
На какво се дължи това разминаване между доверието в трансплантациите като шанс за живот и ниското съгласие за донорство? Проучването показва, че в обществото са налице минимални негативни нагласи към донорството на органи по принцип – едва 3.8% са срещу него.
Едва една трета от българите обаче са разговаряли по въпросите на донорството на органи и трансплантациите със свои близки, приятели, или медицински специалисти, като от тях само 12% - със свои близки срещу 40% разговарял в семейството сред гражданите на ЕС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив