23 Юли 2019, 10:36 Днес (4) | Вчера (16)

Изпълнителният съвет на МВФ одобри оценката на стабилността на финансовата ни система

25 Май 2017 10:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 май 2017, 10:20

Финансовата система на България през последните години показа устойчивост на шокове, посочват от съвета

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) обсъди и одобри оценката на стабилността на финансовата система в България, се казва в прессъобщение на финансовата институция. Докладът предизвика интерес в Изпълнителния съвет и по време на дискусията, която бе общо положителна за България, позиция изразиха 21 от 24-те директори.

МВФ дава независима, всеобхватна и задълбочена оценка на текущото състояние на финансовата система на страната и извършеното от регулаторните институции, в частност Българската народна банка (БНБ), през последните две години. Изводите и препоръките от оценката идват в края на важен етап от изпълнението на мерките за реформиране и развитие на банковия надзор и изграждането на рамка за управление на кризи в банковия сектор, и очертават насоки за последващи действия в съответните области.

Финансовата система на България през последните години показа устойчивост на шокове, въпреки затварянето през 2014 г. на четвъртата по големина банка в резултат на измами и вътрешни злоупотреби, се казва в прессъобщението на МВФ. Тогава случаят повдигна въпроси относно жизнеспособността и на други банки, някои от които претърпяха отлив на депозити, и порoди опасения във връзка с упражнявания от БНБ надзор. С цел възстановяване на доверието властите, освен искането за извършване на оценката по Програмата за оценка на финансовия сектор (FSAP), проведоха преглед на качеството на активите на банките и небанковите финансови институции, предприеха реформи в банковия надзор и въведоха нова функция по преструктуриране на кредитни институции.

Банковата система се стабилизира след затварянето на банката през 2014 г., благодарение на започнатите реформи и наличието на значителни капиталови и ликвидни буфери. Прегледът на качеството на активите през 2016 г. осигури задълбочена оценка на практиките на банките за определяне на обезценките, качеството на кредитните данни, и процесите за оценка на обезпеченията. На ниво банкова система следва да бъдат намалени необслужваните кредити, а някои банки, за които прегледът установи необходимост, следва да изпълнят съответните капиталови планове.

Постигнат е напредък в укрепването на банковия надзор след оценката през 2015 г. на съответствието на надзорните практики на БНБ с Базелските основни принципи, но са необходими още действия и ресурси. Рамката за управление на кризи в банковия сектор е изградена на здрава основа, но предстоят още важни стъпки, включително одобряването на плановете за преструктуриране на системно важни местни банки и разработването на инструменти за осигуряване на възможност за ликвидна подкрепа от страна на централната банка, се казва още в прессъобщението на МВФ.

Програмата за оценка на финансовия сектор (FSAP), въведена през 1999 г., е всеобхватна и задълбочена оценка на финансовия сектор на дадена страна. FSAP оценява стабилността на цялостната финансова система, а не на отделни институции. Целта е страните да бъдат подпомогнати да установят основните източници на системен риск във финансовия сектор и да прилагат политики за повишаване на устойчивостта към шокове и пренасяне на негативни ефекти. Определени категории рискове, засягащи финансовите институции, като операционен или правен риск, или риск от измами, не са обхванати от оценките по FSAP. Оценката на финансовия сектор в България бе поискана от БНБ през 2014 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив