09 Октомври 2024, 11:30 Днес (0) | Вчера (2)

Индийска делегация обсъжда проекти в областта на информационните и високите технологии у нас

09 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В делегацията са световно известни учени, водени от министъра на раздържавяването, комуникациите и информационните технологии Арун Шоудри

Проекти в областта на информационните и високите технологии, които могат да ни изведат на световния пазар, обсъжда у нас индийска делегация от световно известни учени, водени от министъра на раздържавяването, комуникациите и информационните технологии Арун Шоудри, предаде БНТ. Това е пряк резултат от посещението на индийския президент д-р Абдул Калам у нас преди три месеца.  На въпроса как е успял да доведе накуп тук хората, които ръководят най-напредничавите области в Индия на световно ниво, Арун Шоудри отговори: "Правителството ни придава приоритетно значение на тези отрасли. Търсим възможности за сътрудничество, а в България има голям потенциал. Бях и с президента тук, а сега съм с точните хора на място, за да уточним формите и нивата за обща работа на конкретни институции, лаборатории, центрове".
Шефовете на Космическия център за спътници и Института за научни изследвания в Бангалор, на Центъра за авангардни компютри в Пуна, атомния център Баба в Бомбай, днес Мумбай, Националната лаборатория по металургия, Центърът по нано и лазерни технологии в Мадия Прадеш, са в делегацията. Разговорите започнаха при министър Николай Василев и след това с двете водещи асоциации по информационни технологии и софтуер. Индия върви към дръзко осъвременяване на научно-технологичното си сътрудничество с България, на която гледа като възможност за излаз на европазарите, на информационните и високи технологии. Емисарите й тези два дни обсъждат механизмите затова не само с ключови министри, но и в институтите и лабораториите на БАН. Търси се по-активно ангажиране на университетската наука. Очертава се партньорство и в космическите изследвания, лазерите, въвеждането на електронно правителство.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7809
GBP 2.4796 2.4887 2.3306
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив