18 Юли 2024, 10:08 Днес (0) | Вчера (1)

Инфлацията ще продължи да спада, но има известни притеснения за спиране на дезинфлацията

05 Юли 2024 09:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 5 юли 2024, 11:54

Членовете на Европейската централна банка с в голямата си част уверени, че инфлацията в еврозоната ще продължи да спада, но някои изпитват безпокойство от намаляването на лихвите през миналия месец предвид множество негативни изненади, показва стенограмата от последната среща на ЕЦБ, публикувана в четвъртък и цитирана от агенция Ройтерс и БНР.

ЕЦБ намали основните си лихви с по 25 базисни пункта на последното заседание на 6-и юни, след като преди това де факто обеща подобен ход, но в същото време отбеляза, че времето за всяко едно последващо понижение все още не е решено, докато няма по-голяма увереност, че ценовият растеж ще се придвижи към целевото ниво от 2% през следващата година.

През последните седмици централните банкери дадоха ясно да се разбере, че няма да има промяна на лихвите на следващата среща на ЕЦБ на 18-и юли предвид упорито високата инфлация в сферата на услугите, но остава като възможност следващо понижение през септември.

"Някои членове смятат, че наличните данни след последното заседание не са повишили увереността им, че инфлацията ще достигне целта от 2 на сто през 2025 г. Това предполага, че намаляването на лихвените проценти не е напълно в съответствие с принципа на зависимостта от постъпващите данни и че има аргумент за запазване на лихвените проценти непроменени на настоящата среща", се посочва в протоколите от последното заседание.

Въпреки това, всички, с изключение на шефа на Австрийската централна банка Роберт Холцман, в крайна сметка се съгласиха с намалението на лихвите на заседанието на 6-и юни.

Някои от членовете на ЕЦБ обаче са отбелязали, че ръстът на заплатите е бил изненада във възходяща посока и инфлацията е изглеждала по-упорита от прогнозираното, така че рисковете са били насочени към по-високи от прогнозираните стойности на инфлацията.

ЕЦБ заяви, че "повечето членове" са изразили продължаваща или повишена увереност, че инфлацията е на път да се върне обратно до целта от 2% в края на 2025 г.

На този етап участниците на финансовите пазари очакват понижения на лихвените ставки с около 43 базисни пункта през останалата част от тази година (т.е. близо две нови понижения с по 25 базисни пункта) и с около 110 базисни пункта (или между четири и пет допълнителния намаления) до края на 2025 г. Това би довело до понижаване на депозитната лихва на ЕЦБ от настоящото ниво от 2,75% до диапазона между 2,0% и 2,5%, който се счита от мнозина като "неутрален" по отношение на паричната и лихвена политика, отбелязва ЕЦБ.

Основното безпокойство е, че инфлацията остава твърде колебаеща се, за да може ЕЦБ да е сигурна, че тя ще спадне до 2% до края на 2025 г. Растежът на заплатите все още е висок, а затегнатият пазара на труда подсилва опасенията за постоянен натиск върху доходите.

Това може да запази трайно вътрешната инфлация в еврозоната и да задържи общия ръст на цените над целта на ЕЦБ от 2 на сто.

Многогодишните споразумения за заплатите, които вече са постигнати от синдикатите, обаче засилват очакванията, че увеличенията на заплатите са вече в низходящ наклон, преминавайки от диапазона от 5-6% по-близо до ниво на растеж от 3%, което ЕЦБ смята за съответстващо на целта си за инфлация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7940
GBP 2.4796 2.4887 2.3267
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив