27 Ноември 2020, 07:16 Днес (0) | Вчера (11)

Искат предсрочно откриване на Дунав мост 2 заради спиране на Дунав мост при Русе

08 Април 2013 17:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 8 април 2013, 17:29

Дунав мост остава затворен за тирове поне месец

Дунав мост остава затворен за тежкотоварни автомобили над 10 тона поне месец, като тировете ще трябва да се пренасочват през други гранични пунктове, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Причината е в отворилата се дупка с размери 1 метър на 50 см в българския участък на съоръжението, което принуди Агенция "Пътна инфраструктура" съгласувано с колегите си от румънска страна да ограничи придвижването по моста. В момента движението в частта около дупката се извършва само в едното платно, като върху отворилата се пробойна са поставени метални плоскости. Така е закрито оголеното арматурно желязо и е спряно рушенето на бетонната плоча.

Комисия на Агенция "Пътна инфраструктура" огледа на място състоянието на моста и на конкретния участък. Стана ясно, че за щастие не е пострадала металната конструкция, но все още не е ясно какви точно ремонтни дейности ще трябва да се извършат. Заради студеното време се изчаква със старта им, тъй като материалите ще се компрометират. По думите на Георги Златев, директор дирекция "Развитие на пътната инфраструктура"в АПИ в цялата зона има т.нар. мрежовидни пукнатини, чиято причина се установява тепърва.

Състоянието на моста не е изненада за специалистите, които му правят мониторинг на няколко месеца. От АПИ припомнят, че самите материали, използвани преди 60 години при изграждането на Дунав мост са вече остарели, отделно конструкцията не е пригодена за такова натоварване. "Значително е увеличен трафикът като брой автомобили и като натоварване на ос от годините, когато е проектирано съоръжението. Това са едни огромни машини, които превозват 30 и повече тона, а самото съоръжение е смятано на нормативен товар от 13 тона", обясни Златев.

Българските власти искат да синхронизират ремонтните работи и с румънските си колеги, тъй като от румънска страна планират през лятото нов сериозен ремонт на техния участък. Целта е да се избегне цялостното затваряне на моста.

Обиколните маршрути заради проблемите на Дунав мост ще оскъпят транспортните превози, каза председателят на Асоциацията за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) Георги Петров пред БНР. Според него се налага правителството да вземе решение за предсрочното откриване на Дунав мост 2.

Разходите се повишават за превозвачите, което означава, че ефективността от превозите ще става за тяхна сметка, освен ако могат да уговорят нови цени с клиентите, посочи Георги Петров.
Има още една възможност и тя е пропускането на транспортните средства да става под определен график, ако се използва само едното платно.
Може би правителството трябва да помисли за по-ранно откриване на Дунав мост 2, което беше предвидено за 9 май, за да могат да се решат проблемите. По думите на Петров, ако е необходимо, този мост, който има 60-годишна история, трябва да бъде затворен за пълен ремонт.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив