20 Януари 2021, 09:52 Днес (3) | Вчера (15)

Историческо: Китай се отказа от годишните си цели за БВП заради коронавируса

22 Май 2020 11:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 май 2020, 10:50

Икономиката на Китай се сви с 6,8% през първото тримесечие

Китай се отказа за пръв път в своята история от целите си за икономическия растеж през настоящата година и обеща повече държавни разходи, след като коронавирусната пандемия засега тежко втората по големина икономика в света, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.  В реч пред годишното събрание на Националния народен конгрес на Китай (National People's Congress), премиерът на страната Ли Къцян не представи правителствени цели за БВП за пръв път, откакто властите в Пекин започнаха да публикуват подобни икономически насоки през 1990 година.
Икономиката на Китай се сви с 6,8% през първото тримесечие, отбелязвайки първи спад от десетилетия насам в резултат на избухалата в страната коронавирусна епидемия, чието огнище беше централния китайски град Ухан, и която впоследствие прерасна в световна пандемия.
"Не сме си поставили конкретна цел за икономически растеж на Китай през тази година, най-вече защото глобалната епидемична ситуация и икономическата и търговска ситуация са много несигурни, като развитието на Китай е изправено пред някои непредвидими фактори", посочи Ли Къцяна пред китайския парламент.
Вътрешното потребление, инвестициите и износът намаляват, а натискът върху заетостта нараства значително, нарастват и финансовите рискове, предупреди китайският премиер.
Той все пак отбеляза, че Китай си е поставил за цел да създаде над 9 милиона градски работни места през  тази година, но под целта през 2019 г. за най-малко 11 милиона и най-ниска цел от 2013 година насам. По този начин се очаква градска безработица от 6% спрямо 5,5% през миналата година.
Според Ли Къциян страната има за цел да постигне бюджетен дефицит за 2020 г. от поне 3,6% от БВП спрямо дефицита за 2,8% през миналата година, като бяха определени и квоти за емитиране на специални облигации на местната власт в размер на 3,75 трилиона юана (527 милиарда щатски долара), което е повишение от досегашните 2,15 трлн. юана.
Правителството ще емитира и специални съкровищни облигации през тази година за 1 трлн. юана, първата подобна дългова емисия. Ще бъдат прехвърлени на местните власти 2 трл. юана, събрани от по-големият бюджетен дефицит до 2020 г. и от специални антикоронавирусни съкровищни облигации, посочи Ли Къцня
Облигациите на местните власти могат да се използват за финансиране на инфраструктурни проекти, докато специални съкровищни облигации могат да се използват за подпомагане на фирми и региони, засегнати от вирусното огнище.
Китайският премиер също така каза, че малките и средни компании могат да забавят плащанията си по заеми и лихви с още девет месеца - до март 2021 г., а кредитирането на малките и средни предприятия от големите търговски банки трябва да нарасне с повече от 40%.
Данъчната тежест на компаниите ще бъдат намалени с 2,5 трилиона юана тази година, посочи той.
Ли Къцян подчерта пред парламента на страната, че Китай ще работи със САЩ за изпълнение на "първата фаза" от търговката сделка, която беше подписна през януари.
Годишното заседание на Националния народен конгрес на Китай - най-висшият орган на държавната власт в страната и национален законодателен орган - беше отложен с два месеца заради пандемията Covid-19. Тази година събитието ще се проведе за по-кратко време, тъй като са предприети обширни мерки, свързани със здравната безопасност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив