28 Март 2024, 10:35 Днес (3) | Вчера (12)

КЗП: Саморегулацията на социалните мрежи прави публични нарушителите на правилата

05 Февруари 2018 11:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 февруари 2018, 11:07

Димитър Маргаритов изрази надежда тази саморегулация да не стига до крайности

Социалните мрежи като че ли имат една собствена саморегулация, благодарение на която хора, които са извършили нещо нередно, включително престъпление, са притиснати от обстоятелствата да бъдат публични и да признаят за него. Така председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов коментира по BG On Air разгласения чрез Facebook случай, при който младежи са наели апартамент посредством платформа за споделено настаняване и са изнесли телевизор от дома на собственика.
"Надявам се все пак тази саморегулация да не стига до крайности. Органите на реда би трябвало да могат да установят това, което се е случило извън виртуалното пространство в обективната действителност”, добави Маргаритов. Той посочи, че случаят е специфичен и подобни сигнали в Комисията са по-скоро инцидентни.
В студиото на "България сутрин” председателят на КЗП обясни, че към момента споделената икономика не е нормативно регулирана нито в България, нито в ЕС. "Правени са такива опити, но по-скоро те минават по пътя на това определени услуги да се стопират, въпреки че хората имат нужда от тях”, каза още той. "Мислили сме по посока на това как биха могли потребителите да бъдат защитени тогава, когато става дума за споделена икономика, която се развива с шеметни темпове. Във всяка социална мрежа вече се предлагат най-различен тип услуги на този принцип”, посочи председателят на КЗП.
Според Маргаритов е редно да се създадат правила, които да се ползват от органите, контролиращи качеството на туристическия продукт. По думите му те трябва да дават възможност за по-ясна проследимост на това кой какво предлага. "И когато нещо не бъде изпълнено – не е получено обещаното, качеството е значително по-ниско или пък резервацията е за определено време, а се е наложило по-ранно напускане, лицето да може да бъде санкционирано по някакъв начин. Недобросъвестното потребителско поведение също би трябвало да бъде обект на подобен тип регулация”, продължи той.
Маргаритов изтъкна, че очаква в следващите месеци да има и подобни проекти на фона на бързо развиващата се нормативната уредба в областта на цифровия пазар, включително интернет търговията, част от която е и споделената икономика. "Коментирали сме този въпрос, той е поставен и с участието на българския еврокомисар в Европейската комисия. В Европейския парламент неотдавна се приеха нови регламенти, свързани със защитата на личните данни, културата на цифровия пазар при предлагането на стоки и услуги и т.н.”, завърши той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив