25 Април 2024, 05:01 Днес (0) | Вчера (12)

КФН разяснява пред медии наредбата, с която се въвежда системата "бонус-малус"

26 Ноември 2018 10:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 ноември 2018, 09:42
КФН

Срещата е част от обществените консултации

Комисията за финансов надзор разяснява пред медии наредбата, с която се въвежда системата "бонус-малус" в автомобилното застраховане. Срещата, инициирана от Регулатора, е част от обществените консултации преди окончателното приемане на Наредбата. На 3 декември Надзорът, заедно с Министерство на вътрешните работи и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, организира в НДК в столицата голямо обществено обсъждане на наредбата, на което са поканени неправителствени организации, представители на бизнеса, граждани, медии и други.

Припомняме, според предварителни разчети на КФН, 80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина Гражданска отговорност, тъй като ще попаднат в бонус-класовете. Под 1% от шофьорите ще бъдат в най-високите класове по малус, които предвиждат оскъпяване с 400%. От Надзора посочват още, че новата система със сигурност ще дисциплинира шофьорите.

Някои експерти обаче изразиха различно мнение от това на Регулатора. Според адвокат Деян Николов, новата система представлява справедлив модел за регулиране на застраховката "Гражданска отговорност", но се нуждае от коригиране. Например, дори и за най-малко провинение, като нарушаване ограничението за скорост с 10 км в час, това вече ще коства на водача наказателна точка и той ще плаща по-скъпа застраховка. Хората, които ще се възползват от отстъпката, ще бъдат много малко, а онези, които ще плащат скъпа застраховка, ще бъдат много повече. Не на последно място, в самата методика са предвидени доста хипотези, при които дори и изряден шофьор ще плаща по-скъпа гражданска, например, ако си купи автомобил от неизряден шофьор или ако даде автомобила си на някой близък и той извърши нарушение. Тогава по-скъпа "Гражданска отговорност" ще плаща и този, който е карал автомобила, и собственикът на автомобила, и отделно на самия автомобил се начислява по-скъпа застраховка, защото ако бъде продаден след време, и новият собственик ще плаща по-скъпа полица. Тоест едно нарушение води до това, че после може трима човека да плащат по-скъпа "Гражданска отговорност", посочва експертът.

 Ето част от причините за по-висока цена на застраховката "Гражданска отговорност":

- Превишаване на ограничението на скоростта извън населено място с 10–30 км/ч - отнемане на 1 точка и по-висока ГО

- Нанесени вреди на имущество, причинени поради непредпазливост, в размер до 300 лв. на база Констативен протокол - отнемане на 3 точки и по-висока ГО

- Превишаване на ограничението на скоростта в населено място с 10–30 км/ч - отнемане на 3 точки и по-висока ГО

- Отнемане на предимство, Опасни маневри, Неспазване на дистанция -отнемане на 7 точки и по-висока ГО.

- Хулиганско поведение при управление на моторни превозни средства-отнемане на 7 точки и по-висока ГО.

- Когато едно деяние съставлява едновременно административно нарушение (или престъпление) и е довело до причиняване на вреди, за които е изплатено обезщетение по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, същото се квалифицира като два инцидента и за всеки от тях се начисляват съответният брой наказателни точки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив