18 Април 2021, 06:16 Днес (0) | Вчера (0)

Какви качества търси бизнесът в своите служители

14 Април 2015 16:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 април 2015, 14:55
Под лиценза на creativecommons

Интердисциплинарни познания и хибридни умения - комбинации от технически способности, маркетингов нюх и предприемаческа нагласа

Това търси бизнесът в момента, сочи актуално проучване на Българската стопанска камара (БСК). Резултатите от него бяха представени днес на кръгла маса "Предизвикателства пред пазара на труда в България: ролята на уменията и компетенциите", организирана от БСК съвместно със Световната банка и Институт "Отворено общество".

"Шанс за професионален успех имат хората с аналитично, иновативно и креативно мислене. На пазара на труда се ценят също уменията за развойна дейност, създаване и внедряване на нови технологии, готовността за учене и усъвършенстване", посочи ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към БСК д-р Томчо Томов. Според проучването почти навсякъде са необходими компетенции за работа в екип, лидерство, вземане на решения, справяне с проблеми, комуникативност, емоционална интелигентност, ангажираност с промяната. Предимства са бързината, гъвкавостта, адаптивността, организираността, личната ефективност, смелостта да се поема отговорност, надеждността, вниманието към детайла, фокусът върху клиента. Важни за много сфери са също уменията за работа под напрежение и стрес, самоконтрол и управление на времето.

Тъкмо за оценката и развитието на тези основни компетенции се стреми да помага разработената от БСК по европейски проект Информационна система за оценка на компетенциите (MyCompetence). "Това е не просто софтуер. MyCompetence е уникална инфраструктура, базирана засега в 20 ключови сектора в икономиката. Тя включва 260 пилотни предприятия, 17 висши училища, много професионални гимназии, 12 консултантски агенции в сферата на управлението на персонала", подчерта Томов.

До момента в системата са разработени компетентностни модели на 485 ключови длъжности, представени са около 1400 отделни компетенции. MyCompetence предлага не само актуални професионални стандарти, но и инструменти за оценка на потенциала на работната сила и платформа за електронно обучение за доразвиване на определени компетенции.

Ръководителят на НЦОК посочи основните сфери, в които пазарът на труда в момента буквално се задъхва от недостиг на квалифициран персонал. Критичен е дефицитът в медицинските професии - лекари, фармацевти, медицински сестри, парамедици, здравни мениджъри. Аналогично е положението при биоинженерите, учителите и социалните работници. Не достигат специалисти в софтуерната индустрия, нанотехнологиите, мехатрониката, мобилните комуникации, приложните науки, енергетиката, химията, строителството, машиностроенето.

Нараства потребността на специалисти в туризма, промишлената екология, промишлената електроника, на квалифицирани хора с профил във високите технологии, електромобилите, производството на компоненти за автомобили. Остава устойчива нуждата от бизнес анализатори, финансисти, маркетингови специалисти, функционални мениджъри, консултанти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив