01 Март 2021, 10:13 Днес (3) | Вчера (0)

Какво да правим при изтекла валидност на годишния технически преглед в чужбина?

19 Май 2020 09:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 май 2020, 09:29

СБА съветва, ако е възможно да не шофирате автомобила си, а да използвате транспортна услуга, която да го транспортира до България

Световната пандемия от Covid-19 затвори границите на Европа. В тази ситуация собствениците на автомобили с българска регистрация в чужбина, чийто годишен технически преглед (ГТП) е изтекъл или изтича скоро, се оказаха в капан. От една страна, те не могат да докарат автомобила си до България, за да преминат през пункт за ГТП, ако съответните държавни граници са затворени. От друга страна, дори и да могат да пристигнат в България, при вече изтекла валидност на ГТП ще бъдат глобени. Това може да се случи както у нас, така и във всяка друга страна, през която преминават.
СБА обобщи цялата информация какво да правим без валиден ГТП в чужбина. Според Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", към този момент "не е предвидено изтичащите в периода на извънредно положение срокове на валидност на документите за периодични прегледи за проверка на техническата изправност на ППС да бъдат удължени". От агенцията отбелязват още, че те не издават официални документи, с които да дават право на движение на автомобили с изтекъл срок на техническа изправност. Все пак, удължени са сроковете на валидност на редица документи, публикувани на сайта на държавната институция.

В патовата ситуация възниква и друг въпрос – какво да направят шофьорите в случай, че претърпят пътно-транспортно произшествие (ПТП), ако са поели риска да шофират автомобила си от чужбина до България без валиден ГТП. В нормални условия застрахователите отказват изплащането на обезщетения по застраховка "Каско" особено в случай, че ПТП-то е по вина на шофьора без ГТП. Отказ за изплащане на обезщетението на понеслите вреди лица може да има и при "Гражданска отговорност". Тогава застрахователната компания може да предяви дори регресивен иск. Но възможни ли са изключения в настоящата обстановка?

От Асоциацията на българските застрахователи отговарят, че членовете ѝ разглеждат индивидуално всеки казус в зависимост от общите условия, като се съобразяват с възникналата пандемия и ограниченията за придвижване, причинени от нея. Застрахователите напомнят, че държавата удължи срока на действие на личните карти, паспортите и свидетелствата за управление на МПС с шест месеца. От компаниите биха се съобразили, ако към тези документи бъде включено и удостоверението за преминат ГТП. Но и до този момент липсва подобно решение на държавно ниво.

Тъй като пунктовете за ГТП не са преустановявали работата си за времето на извънредно положение в страната, то собствениците на автомобили имат задължението да ги представят за технически преглед. От СБА предупреждават, че служителите на "Пътна полиция" изискват удостоверение за ГТП при проверка и налагат глоби с фиш в размер до 50 лв. или акт, при който наказанието освен парична санкция е и отнемане на до 5 контролни точки.

СБА съветва, ако е възможно да не шофирате автомобила си, а да използвате транспортна услуга, която да го транспортира до България.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив