09 Март 2021, 12:30 Днес (2) | Вчера (8)

Кризата е свила приходите на общините с 3 млрд. лв. за 3 г., изчисляват от БАН

03 Юни 2013 15:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 юни 2013, 15:23
Под лиценза на creativecommons

България се нарежда на последно място в ЕС по размера на данъчни приходи за общините - у нас той е от порядъка на 2-3 процента, а всички останали приходи са централизирани

Общините в България са загубили около 3 млрд. лв. за периода 2009-2012 г. заради намаление на собствените си приходи, намалените държавни трансфери, намалението на преходния остатък (спестени пари на общините от предходни периоди) и на привлечените приходи. Това показват данни от годишния доклад на Икономическия институт към БАН за държавната финансова политика и местното самоуправление, съобщи проф. Стефан Иванов, цитиран от БТА.

През 2008 г. общините са имали почти 5.5 млрд. лв. приходи, а през 2012 г. те са с почти 1 млрд. лв. по-малко при същия обхват от услуги, посочи Иванов. Икономическата криза формира 70 процента от спада на общинските приходи, защото намаляват приходите от данъци от прехвърляне на собственост, от продажба на общинска собственост, от такси и други, а около 30 процента от спада се дължи на провежданата държавна политика, коментира икономистът.

Той обясни, че държавните трансфери за общините са намалели, но в много по-голяма степен от намалените държавни приходи. Това означава, че държавата преразпределя средства от общините за централния бюджет, посочи Стефан Иванов.

Всичко това е довело до съкращаване на средства за предоставяне на местни услуги и поддържане на общинските пътища, както е увеличило и просрочените задължения на общините.

Препоръките в доклада на БАН, свързани с местното самоуправление, са да не се допуска повече балансиране на държавния бюджет за сметка на общинските бюджети, както и държавата да започне да изпълнява програмата за финансова децентрализация на общините.

Не можем да очакваме отговорни и добре действащи общински администрации след като общините не могат да планират сами бюджетите си, коментира Стефан Иванов.

Като решение на проблема той посочи не увеличаване на държавните трансфери към общините, а предоставяне на нови източници на приходи за тях, което да намали зависимостта им от държавата.

Основно искане на общините е да им се предоставя част от приходите от данъка върху доходите на физическите лица, които от повече от 10 години вече не се преотстъпват.

Икономистът посочи, че България се нарежда на последно място в ЕС по размера на данъчни приходи за общините - у нас той е от порядъка на 2-3 процента, а всички останали приходи са централизирани.

Трябва да се подобри и системата на местните финанси - например изравнителната субсидия да ползват само най-бедните общини, а не както в момента - всички общини, смятат икономистите от БАН.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив