30 Май 2020, 21:41 Днес (1) | Вчера (15)

Кризата ускори дигитализацията на бизнес процесите

13 Май 2020 15:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 май 2020, 14:03

Хората имат нужда от допълнителна подготовка, за да дигитализират бизнес процесите

Пандемията, свързана с разпространението на Covid-19, промени изцяло начина на живот и правенето на бизнес. Милиони хора трябваше бързо да преминат в отдалечен режим на работа заради въведените мерки за социална дистанция, с които да се предотврати разпространението на вируса. Много бизнеси не бяха готови за тази крачка, защото не знаят как да използват безопасно и да се възползват ефективно от пълните възможности на различни cloud инструменти за отдалечена работа. Това значително увеличава риска тези компании да станат жертва на киберпрестъпления.

Уебинарът Cloud & Cyber Security, организиран от сп. Enterprise, даде отговори на всички тези въпроси, които вълнуват бизнеса и служителите в момента.
Иван Дудин, регионален директор "Продажби", Acronis, подчерта предизвикателствата пред дигитализацията и сигурността – бързия ръст на свързаните устройства, бързия ръст на трансферираните данни, увеличаването на киберпрестъпленията, продажбите на лични данни и др. Цифровизацията вече е сред основните нужди заедно с нуждата от храна, вода и подслон, коментира той. Дудин подчерта, че традиционният бекъп вече не върши работа на фирмите, защото данните не са защитени. Данните трябва да бъдат достъпни отвсякъде и да са защитени, допълни той. Дудин посочи и основните различи между работата в офиса и вкъщи. Основното са устройствата – от дома се ползват устройства, които не са на корпорацията и не се управляват от системните администратори на корпорацията. Софтуерът може да е стар, необновен и да не се наблюдава за пробиви. Това води до по-лошо опазване на чувствителните данни. Той препоръча на бизнеса да наблюдава системите си и да реагира бързо при атаки и да разследват какво се е случило, за да предотвратяват бъдещи инциденти.

Антон Пулийски, независим консултант по корпоративна информационна сигурност, посочи, че коронавирусната криза е показала, че хората имат нужда от допълнителна подготовка, за да дигитализират бизнес процесите. Работата от разстояние беше привилегия за по-опитните служители в България и рисковете не се забелязваха досега, когато коронавирусът катализира процесите, каза той. Според него успоредно с процеса на интеграция на технологичните решения трябва да се информират хората каква точно е причината, поради която това се прави. Той подчерта необходимостта да се обърне внимание на цялостния процес по дигитализация, както и на политиките в основата на процесите.

Облачните приложения са тези, които помагат на бизнеса да бъде по-ефективен и да се справи с предизвикателството сигурност. Росен Караиванов, управител на TeamVision Bulgaria, посочи, че облачните решения премахват редица ограничения пред бизнеса и осигуряват много лесна връзка между различните бизнес решения и платформи на компаниите.

Никола Няголов, директор технологии и операции, ITNL България, подчерта възможността за интеграция на облака и възможностите за скалируемост на интеграцията. Технологиите, с които се реализира интеграцията, са изпитани; компанията не трябва да обучава свои специалисти или да се бори сама с възможни проблеми, а да използва вече проверени технологии.

Михаил Матеев, член на Microsoft Regional Director Program, посочи, че ползването на нови услуги в контекста на облака е най-доброто решение, защото компанията не е нужно да мисли за изграждането на собствена инфраструктура. Ако се съблюдават добрите практики за сигурността, работата вкъщи е безпроблемна и това става най-добре с облачни услуги.

Слав Умленов, мениджър партньорска мрежа Acronis, посочи, че е важно информацията на компаниите да има надеждно копие, което да е защитено и съхранено, за което има "златни" правила – вътрешно копие и външно, качено в облака. Облачните услуги могат да защитят информацията от всякакви атаки, подчерта той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив