24 Септември 2024, 23:24 Днес (3) | Вчера (0)

Кръгла маса срещна бизнеса и регулаторите

29 Ноември 2002 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Застраховката Гражданска отговорност да се изчислява на базата на личните качества на водача

Кръглата маса на тема "Застрахователната теория и практика ­ реалности, бариери и предизвикателства", която се проведе в Свищов в края на миналата седмица, запълни празнината от така необходимия диалог между застрахователните дружества и брокери и регулаторните органи.

На двудневната среща присъства председателят на Агенцията за застрахователен надзор Румен Гълъбинов, който се опита да даде отговор на въпросите на представителите от бранша и обсъди стоящите пред сектора проблеми.
Едни от най-дискутираните въпроси бяха основните насоки на застрахователния пазар у нас и скорошните поправки в Закона за застраховането. Според тях застраховката "Злополука" отново е задължителна в градския транспорт. Право да бъдат застрахователни агенти получиха и юридическите лица, което отваря пред тях възможността да продават застраховки и комбинирани продукти. Поради факта, че в Агенцията за застрахователен надзор до момента са събрани над 900 жалби, ще бъде създадена помирителна комисия, която ще се опита да намери начин да изглади възникналите противоречия с извънсъдебните споразумения.
Разгорещена дискусия се проведе по въпроса за застраховката "Гражданска отговорност". В момента тарифата се изчислява на базата на техническата характеристика на моторното превозно средство. Според представители на застрахователния бранш основа за тарифата би трябвало да са личните качества на водача ­ възраст, допуснати нарушения и т. н. Румен Гълъбинов отговори, че за съжаление не съществува база данни, която би могла да даде подобна информация за шофьорите и собствениците на МПС.
Изтъкната бе и необходимостта от осигуряването на професионална квалификация на застрахователните агенти, които в момента са над 50 хиляди в страната.
Дискутирана бе идеята за създаване на пул за катастрофични рискове, който ще покрива щетите от земетресения. Засега мненията как да се съберат средства за подобен фонд, се разграничават, докато някои от специалистите предлагат да се въведе задължителна застраховка, докато други се противопоставят на подобна идея.
Кръглата маса бе организирана от Стопанската академия "Д. А. Ценов" ­ Свищов, фондация "Проф. д-р Гаврийски" ­ София, и редакцията на вестник "Застраховател".

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7515
GBP 2.4796 2.4887 2.3308
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив