16 Юли 2019, 11:50 Днес (4) | Вчера (14)

МВР: В някои области инвалидните пенсии достигат 28% от всички пенсии

21 Януари 2019 17:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 януари 2019, 17:09

За инвалидни пенсии в държавата на година се изплащат около 1,7 млрд. лева

"В хода на работата, осъществена в тясно взаимодействие между представители на МВР, прокуратурата и НОИ, е установено че в определени региони процентът на инвалидните пенсии достига до 28% от всички пенсии в областта: Силистра – 28,6%; Разград – около 18%; Перник – 16,97%; Монтана – 17,54%; Габрово – към 19%; Враца – почти 20%. В резултат, с участието на съответните окръжни и районни прокуратури започнаха досъдебни производства в някои региони. Предстои подробен анализ на цялата събрана документация и в близките няколко дни се очаква повдигане на обвинения. Такава дейност ще бъде извършена и в останалите областни градове, където процентите на инвалидните пенсии са по-ниски." Това съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев. Заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов той оповести информация по образувани преписки и досъдебни производства във връзка с неправомерно получаване на инвалидни пенсии и свързани с това социални услуги.
След извършен анализ преди около месец бяха събрани почти всички производства от последните 4-5 години, касаещи получаването на инвалидни пенсии с неистински документи и свързаните с това различни престъпления, съобщи Иван Гешев.
По думите му, около 70% от стотиците разпитани през последните две седмици хора не знаят от какво са болни, какви документи са необходими за явяване и дали са се явявали пред ТЕЛК, били ли са хоспитализирани и т.н. Реалният резултат е, че стотици милиони лева изтичат и не достигат до реално нуждаещите се. Проблемът се мултиплицира и от факта, че в някои случаи цели семейства не работят, защото се издържат чрез участието си в тези схеми – като посредници или като облагодетелствани.
Заместник главният прокурор припомни, че за инвалидни пенсии в държавата на година се изплащат около 1,7 млрд. лева и допълнително приблизително 600 млн. лева за 39 социални права, свързани с тях. Гешев бе категоричен, че това не е инцидентна кампания. В рамките на тази година ще бъдат анализирани и стари досъдебни производства и преписки, и новите, започнати в споменатите областни градове. Основните ще бъдат взети на отчет във Върховната касационна прокуратура.

Главният секретар на МВР главен комисар Иванов даде подробности за действията, извършени в цялата страна. До момента в рамките на последния месец има образувани седем прокурорски преписки и четири досъдебни производства.

Благодарност към МВР и прокуратурата за ангажирането с проблема отправи управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов. Той не скри, че в последните години броят на инвалидните пенсии нараства, в тях най-голямо значение - и като брой, и като разход - имат пенсиите за инвалидност поради общо заболяване. В периода от 2011 насам пенсионираните с такива пенсии са нараснали с 22 000 души годишно, независимо от общата тенденция на намаляване броя на пенсионерите и на населението като цяло.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив