04 Юли 2020, 15:00 Днес (0) | Вчера (12)

МВФ: Корупцията в световен план "изяжда" годишно около $1 трлн. от данъчните приходи

05 Април 2019 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 април 2019, 11:24

Фондът призовава за наемане на персонал въз основа на качества, а не по политически причини

Ограничаването на корупцията в световен план може да генерира около 1 трилион долара годишно допълнителни данъчни приходи, показват резултати от проучване на Международния валутен фонд, цитирани от БНР. В допълнение към увеличаването на държавните приходи, борбата с корупцията също може да намали прахосването на средства, съобщи МВФ. Борбата с корупцията също така подобрява цялостното обществено доверие в правителството. "По-малката корупция означава по-слабо изтичане на приходи и по-малко загуби на разходите, както и по-високо качество на общественото образование и инфраструктура", се казва в доклада на фонда, цитиран от Ройтерс.
Данните показват, че моделът на по-ниско корупционно усещане и на по-високи приходи се запазва в индустриално развитите, развиващите се и страните с ниски доходи.
"Сред развитите икономики една държава, която е сред най-предно класираните по отношение на контрола на корупцията, събира средно 4,5% от БВП повече приходи, отколкото страна с по-нисък корупционен рейтинг. Разликата в събирането на приходите е 2,75% от БВП сред развиващите се пазарни икономики и 4,0% от БВП сред страните с ниски доходи", се казва в доклада на МВФ.
Предишни проучвания показаха, че индустрии като миннодобивната и петролодобивната са истински разсадници на корупция, както и обществените поръчки и администрацията на държавните предприятия. МВФ се фокусира върху прозрачността и надзора като ключови елементи в борбата с корупцията в тези области, както и на силен, свободен печат, който да служи като катализатор.
Сред другите препоръки за ограничаване на корупцията фондът призовава за професионализация на обществените услуги, включително наемане на персонал въз основа на качества, а не по политически причини, както и необходимостта от опростени данъчни правила и бизнес кодове, за да се избегне изкушението от взимане на подкупи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив