17 Януари 2021, 17:53 Днес (0) | Вчера (0)

МВнР: Национална стачка във Франция, българите там да го имат предвид

05 Декември 2019 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 декември 2019, 15:44

За днес са планирани повече от 150 протестни събития в цялата страна

Френските синдикати в редица сфери на транспорта и услугите обявиха национална неограничена във времето стачка в страната, считано от днес, предаде БНТ. Очаква се няколко милиона работници и служители в държавния и частния сектор да се включат в протестните действия, поради което е възможно да възникнат силни смущения в обществения живот, особено в градския транспорт, предупреждават от Външно министерство.
По информация на българското посолство в Париж стачката ще обхване железниците (SNCF), като ще бъдат осигурени само 10 % от влаковете на територията на страната, регионалните влакове TER (Transport express régional), от които ще пътуват само 3 %; влаковете Intercités ще бъдат почти изцяло анулирани, особено в регионите Бретан и Окситания. В протестните действия ще се включи и общественият транспорт в Париж и Ил дьо Франс (RATP) - метро, влакове, автобуси и таксита. Синдикатите на наземния персонал на авиокомпанията "Ер Франс" също са призовали към стачка, поради което може да се очакват затруднения при обработката на пътници и багажи.
За днес са планирани повече от 150 протестни събития в цялата страна. Префектурата на полицията в Париж е забранила придвижването и паркирането на автомобили и призовава към затваряне на всички магазини, ресторанти и други обществени обекти по маршрута на стачното шествие в Париж, което е предвидено да започне от "Гар дьо нор" (Gare du Nord) и да продължи до "Плас дьо ла насион" (Place de la Nation).

Стачка са обявили и в сферата на образованието – очаква се 40 % от училищата да бъдат затворени, а също и множество лицеи и университети. Синдикатите в сферата на енергетиката също ще се включат в протестните действия, като не се предвижда спиране на тока за домакинствата, но са отправени призиви за намаляване на производството на електричество, спиране на тока в държавните и обществени сгради (с изключение на болниците).

Има призиви за стачка в седемте френски рафинерии, което не изключва спирането на производството, но според експертни оценки към момента е малко вероятно да се появи липса на гориво по бензиностанциите.

Препоръчва се на българските граждани, пребиваващи във Франция или планиращи пътуване в страната, да се информират за актуалната обстановка, като имат предвид възможните затруднения и закъснения на градския транспорт при придвижване от и до летищата, както и закъснения в обслужването на самите летища. При подготовка на пътуване съветваме сънародниците ни да предвидят и осигурят алтернативен транспорт за придвижване от и до летищата, особено в Париж.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Париж на следните телефони: + 33 1 45 51 85 90 и +33 6 23 18 09 93.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив