27 Септември 2020, 22:37 Днес (0) | Вчера (0)

МОСВ одобри екооценката за национално хранилище за радиоактивни отпадъци

19 Февруари 2015 16:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 февруари 2015, 14:51

Екоминистерството е одобрило доклада за оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) на проекта за изграждане на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци

Това съобщават от държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци". Министър Ивелина Василева е информирала изпълнителния директор на предприятието, министерствата на икономиката, енергетиката и здравеопазването, както и заинтересованите кметове на общини от региона, че издава положителна оценка на доклада за ОВОС на проекта.

В писмото на екоминистерството се посочва, че изследването напълно отразява новите европейски изисквания за опазване околната среда, живота и здравето на хората и гарантира най-висока степен на безопасност при реализацията на проекта на площадка "Радиана" край Козлодуй. Предоставената в доклада информация е "пълна, без пропуски и слабости" и документът "е изготвен в съответствия с изискванията за съдържанието", изтъкват от МОСВ.

Предвид обществения интерес към проекта за изграждане на националното хранилище, Министерството на околната среда и водите определя община Козлодуй и село Хърлец, на чиято територия е площадка "Радиана", както и общините Мизия, Вълчедръм, Хайредин, Оряхово, Борован, Лом, Криводол, Бойчиновци и Бяла Слатина да организират обществени обсъждания на доклада за ОВОС.

Проектът за национално хранилище е обект с национално значение и заляга в актуализираната национална Стратегия за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци до 2030 г., приета от Министерски съвет на 5 януари 2011 г. и представлява ангажимент на правителството пред Европейската комисия.

С изграждането на хранилището България ще се нареди сред страните, които експлоатират хранилища за ниско- и средноактивни краткоживеещи радиоактивни отпадъци и ще изпълни показателите на Международната агенция за атомна енергия за устойчиво управление на този тип отпадъци. Проектът на ДП РАО за Национално хранилище се финансира от Европейската банка за възстановяване и развитие чрез МФ "Козлодуй", уточняват от предприятието.

Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци на площадка "Радиана" представлява екологично съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив